promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A középkorban így vécéztek, pokoli felvételek kerültek elő
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezer évvel ezelőtt így néztek ki az illemhelyiségek a várakban.

Az bizony nem lehet meglepő sokak számára, hogy bizony az angol wc feltalálása előtt nem úgy végezték a dolgukat az emberek, minthogy arról a fejünkben van már egy megszokott kép, a vécé is az épületek kialakításához igazodott, és bizony máshogy történtek ezek a bizonyos dolgok. Ami persze számunkra meglepő lehet. A történelem során a középkorban sokszor az esett meg, hogy a várfalakon kívül voltak ezek a helyiségek, így teljesen el voltak szeparálva a lakóegységektől, és persze a megközelítésük is nehézkésebb volt.

Ám az is megesett, hogy a várfalakon belül alakították ki ezeket az illemhelyeket, és akkor az ürülék egy hosszabb alagút végén érkezett meg oda, ahonnan már eltakarította a vár szippantósa, akit gang farmernek hívtak. Érdekesség, hogy a munkások éjszaka végezték a munkájukat, mivel senki nem akarta látni, ahogy az ürülékkel telt kocsikat a kastély udvarán húzzák végig. Az ő műszakjuk este 9 után kezdődött, és akár hajnalig is tarthatott. Általában évente egyszer ürítették ki ezeket a gödröket, és a mesterembereknek nem csak a gödröket kellett kitisztítani,

hanem egyben azokat a kis csúszdákat is, amelyen keresztül az ürülék megérkezett a gödörbe.

Hihetetlen, de ezeken a csúszdákon akár be is osonhattak a kastélyokba, akik támadásra készültek a vár ura ellen. Így ez egy meglehetősen érdekes közeg volt, akár rablókkal is találkozhattak a gang farmerek, miközben végezték a munkájukat.

Ám az is megesett, hogy a kővárakban lévő, úgynevezett garderobe-oknak nem volt aljuk, és csupán egy lyuk vezetett a semmibe, így akár minden a vizesárokba is pottyanhatott, amely hosszú idő elteltével komoly gondokat okozhatott a vár körül.

Íme a két videó a középkori vécékről:

(Forrás: Dívány, Nők Lapja)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás