promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen volt a nászéjszaka a sötét középkorban, ezekkel a friss házasokkal biztos nem cseréltél volna
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő milyen tortúrának voltak kitéve a friss házasok a középkorban. Rendkívül megaláztatáson kellett keresztül menniük az első együtt töltött éjszakán.  

Az arisztokraták házassági partnereit általában a szüleik, illetve más felsőbb rétegű családok választották ki a vagyon, rang és politikai befolyás alapján. Gyakran még gyermekkorban kötötték meg a házasságot, így biztosítva a jövőbeni politikai és társadalmi szövetségeket. Előfordult viszont, hogy szerelmi vagy érzelmi indíttatásból is összeadták őket.

Az arisztokrata nők gyakran igen fiatalon mentek férjhez, míg a férfiak idősebben. A házasélet során hatalmas nyomás nehezedett rájuk az örökösteljesítésre, mivel a törvények és a társadalom elvárta tőlük, hogy gondoskodjanak a fajfenntartásról és a családi vagyon fenntartásáról.

A házasságkötés utáni első fontos lépés a nászéjszaka elhálása volt. A középkori nászéjszakák a társadalmi és kulturális szokásoktól függően nagyon változóak voltak.

Ez azt jelentette, hogy a frissen házasodott pár először élvezhette a házaséletet. A fiatalokat leggyakrabban a szülők vagy a rokonok támogatták az első éjszaka megszentelésében, amit ez esetben nyugodtan érthetünk szó szerint.

Ez az este ugyan is sokkal kevésbé volt romantikus, mint ahogy azt manapság elképzeljük. Gyakran volt jelen szorongás és nyomás, hiszen fontos volt megfelelni a társadalom elvárásainak. Az éjszaka hagyományosan a szüzesség elvesztéséről is szólt, ami a középkori időkben alapvető jelentőségű volt.

Ritka volt azonban, hogy teljes intimitást engedélyeztek, mivel általában több ember tartózkodott ugyanabban a helyiségben. Emellett sok esetben figyelték is az ifjú párt, hogy "igazolják" a házaséletük megtörténtét. Tehát a kedves rokonság végig nézte a fiatal pár első légyottját.

A nászéjszakát gyakran kísérték népi hiedelmek és babonák is. Például a menyasszony éjjeli koszorúját letaposták vagy beterítették virágokkal, hogy befolyásolják a termékenységet. Ezenkívül a barátok és családtagok feladata volt, hogy a fiatal párt "megtréfálják" vagy "viccelődjenek" velük, ami néha igen pepecselős és mulatságos helyzeteket eredményezhetett.

Összességében elmondható, hogy a középkori nászéjszakák merőben eltértek a mai modern társadalomban elfogadott romantikus elképzelésektől, és sokkal inkább a társadalmi normáknak és hagyományoknak voltak alárendelve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás