
Tiltott magyar dolgot ástak ki Szlovákiában, rendkívüli felirat szerepel rajta
Olvass tovább...
Alig néhány összetevőből áll, mégis mindkét nemzet magának akarja az egyszerű ételt.
A Magyar Királyság hosszú évszázadokon keresztül számos népet fogott egybe, melyeknek gasztronómiája egymásból építkezett, átvettek, eltanultak dolgokat, így jöttek létre a legkülönlegesebb fogások, amiket a mai napig ismerünk és szeretünk, legfeljebb másképp hívunk.
Vannak közöttük édesek és sósak, egyszerűek és bonyolultak, nagy kedvencek és elfeledettebb ételek. A legtöbb külföldi persze Magyarországra érkezve egyből a gulyásra és a lángosra kíváncsi, de a hazai és a környékbeli gasztronómia jóval több ennél és bár az a sztereotípia is népszerű, hogy húst hússal, zsírt zsírral eszünk, ez sem feltétlenül igaz, hiszen az az étel, amire most rácsodálkozott az Egyesült Államok, valójában se nem hús, se nem zsíros, de még a gulyástól is olyan messze van, mint Budapest New Yorktól.
Olvass tovább...
A The New York Times kapta fel a mákos tésztát, amit idehaza mindenki ismer, de Európa keleti részét leszámítva kissé furcsán néznek arra, aki a tésztára gazdagon mákot szór és vidáman falatozni kezd.
A lap receptet is közölt, mint írták, alig néhány összetevőből áll és 25 perc alatt elkészül, és már a 16. században a parasztok kedvelt, szerény étke volt a Kárpát-medence és Kelet-Közép-Európa egyes részein. Mint írják, a fogást főételként, leves, vagy saláta mellé is fogyasztható. Utóbbi mondjuk kissé érdekes kombináció, de legyen.
Olvass tovább...
A poszt alatt természetesen rengeteg magyar komment is olvasható, és bár a The New York Times hagyományos magyar ételnek nevezi a mákos tésztát, több hozzászólásban is az olvasható, hogy inkább szlovák eledel, és a magyarok vették át.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mákos tésztafélék is számtalan módon készülnek, ismerhetjük mákos nudliként, gőzön főtt kelesztett tésztaként (amit kvasienkynek hívnak), fogyasztjuk gombócként, gubaként, és kár azon fennakadni, hogy kitől és honnan származik, a lényeg, hogy fogyasszuk jó ízzel!