promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Petőfi kedvenc ételétől sokan undorodnak ma, a költő tojást is sütött mellé

Petőfi kedvenc ételétől sokan undorodnak ma, a költő tojást is sütött mellé

Borítókép:  Wikipedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Petőfi Sándor kedvenc ételeiről szívesen írt leveleiben és költeményeiben.

Petőfi Sándor egyszerű és hagyományos ételeket kedvelt, erről saját írásaiból és kortársai visszaemlékezéseiből szerezhetünk tudomást. Kedvencei közé tartozott a túrós tészta, a gulyásleves, az aludttej, a hagymás rostélyos és a paprikás csirke. 

A túrós tésztához való ragaszkodását barátjának, Kerényi Frigyesnek írt levelében is kifejezte: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” 

Petőfi verseiben is megjelennek az ételek. A Fekete kenyér című versében édesanyja által készített egyszerű kenyeret dicséri:

„De semmi az! csak add elém, anyám, / Bármilyen barna is az a kenyér.” 

A Helység kalapácsa című művében pedig a kukorica-gölödint említi:

 „Én kendet utálom, mint a kukorica-gölödint!” 

Bár konkrét feljegyzés nincs arról, hogy Petőfi mennyire volt profi szakács, írásaiból és életútjából kiderül, hogy a konyhai tevékenységekben is részt vett. Vándorszínész korában például serért, borért és tormás kolbászért szaladt a kocsmába a társulatnak, katonaként pedig kukoricagombócokat főzött rántott levesbe közlegény társai számára. 

Petőfi egyik kedvenc étele volt a csiga

Érdekesség, hogy Petőfi szerette az éticsigát is. Jókai Mór visszaemlékezése szerint:

„Színház után elmentünk vacsorálni a Sperlbe (ott volt a Váci utcán egy kurta kocsma), oda járt Petőfi rendesen. Télen szerette a csigát, nem a tésztát, hanem a valóságos éti csigát... és hozzá karlócai ürmöst ivott.” 

Petőfi idejében az éticsigát forró vízben megfőzték, majd a házából kivéve hagymás zsíron megsütötték, és tojást ütöttek rá. A gazdagabbak burgundi módra, fűszervajjal elkészítve, a kifőzött házába visszatöltve fogyasztották. 

Éticsiga hagymás zsíron tojással – korabeli recept

Hozzávalók:

- 20-25 éticsiga

- 2 evőkanál zsír

- 1 fej vöröshagyma

- 2 tojás

- Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. Gyűjtsük össze az éticsigákat, majd alaposan mossuk meg őket. Hazánkban az éti csiga szedését környezetvédelmi rendelet szabályozza, az idény általában április elejétől május közepéig/végéig tart, attól függően, hogy mikor kezdődik az állatok szaporodási időszaka, mert azt követően már nem szabad őket összeszedni. De nemcsak az összes begyűjthető állat mennyiségét korlátozzák, a méretét is, így a 34 mm alatti csigákat nem szabad begyűjteni.

2. Forraljunk vizet egy nagy edényben, és tegyük bele a csigákat. Főzzük őket körülbelül 10-15 percig.

3. Szűrjük le a csigákat, majd távolítsuk el őket a házukból egy hegyes eszköz segítségével.

4. Melegítsük fel a zsírt egy serpenyőben, és dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát.

5. Adjuk hozzá a csigahúst, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és pirítsuk néhány percig.

6. Verjük fel a tojásokat, majd öntsük a csigára. Keverjük össze, és süssük addig, amíg a tojás megszilárdul.

7. Melegen tálaljuk friss kenyérrel.

Ez a recept hűen tükrözi a 19. századi magyar konyha egyszerűségét és ízvilágát, amelyet Petőfi Sándor is kedvelt.