promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nitritmentes húsok, házi sajtok, pacalpörkölt és 600 forintos fasírt: ezek Budapest első kerületének legkirályabb helyei

Nitritmentes húsok, házi sajtok, pacalpörkölt és 600 forintos fasírt: ezek Budapest első kerületének legkirályabb helyei

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A bambusszal színezett kenyér és a marhapörkölt remekül megfér egymással.

A gasztroforradalom Magyarországot is elérte és aligha van olyan nemzet, vagy kultúra, amelynek a fogásait ne tudnánk megkóstolni. Legtöbben a belvárosba indulnának enni, vagy esetleg inni, azonban érdemes lehet más kerületekben is körülnézni. Nagyjából egy hete erősítem az első kerületben lakók táborát (ami azért egy kis csalás, mert ha átmegyek az úton, akkor már a 12. kerületben vagyok) és természetesen azonnal belevetettem magam a környék megismerésébe. Még rengeteg felfedeznivaló vár rám, de megmutatom, hogy eddig mire jutottam a kerület gasztrokörképével kapcsolatban.

A hely, ahol mindig frissen sült sütemény illat van: Le Petit Boulanger - A kis pékinas, ami egy francia kézműves pékség.

Jól el van látva kézműves pékségekkel Budapest, így nem egyszerű annak, aki ebben a műfajban szeretne indulni. Ám A kis pékinas tulajdonosai remekül megugrották a feladatot: tökéletes álmos reggelekre, de rohanós hétköznapokra is. A kiszolgálás nagyon kedves, az úriembernek mindenkihez van egy kedves szava. Aki egyszer betér ide, arra garantáltan emlékezni fognak és legközelebb már törzsvendégként köszöntik. Francia péksütményeket kóstolhatunk édes és sós kivitelben, van kézműves sör és persze az elmaradhatatlan kávé is isteni.

Neki a kistestvére, pontosabban a gyermeke az Athlétique - Café & Deli & Brunch.

Szó szerint, ugyanis itt a pultban A kis pékinas tulajdonosának a fia ácsorog. A családi örökséget remekül tovább vitte, édesapja kedvességéből pedig bőven ragadt rá is. Szívesen beszélget, elmeséli a kis bolt nyitásának a történetét. Vidám, élettelteli jeleség, akinek a vérében van a vendéglátás. Mindkét helyen változik a kenyérkínálat, érdekes a Facebook oldalukat meglátogatni, hogy értesüljön a legújabb finomságokról.

A hely nem olyan régen nyílt és még folyamatban van a csinosítgatás, ám már így is nagyon kellemes hangulatot áraszt. Nem csak péksüteményért érdees azonban betérnünk. Finom, házias, szigorúan nitritmentes kolbászokat árulnak, de isteni kézműves sajtot, tésztát és szószókat is vásárolhatunk, amire mindenkit nagyon buzdítok. Szívvel lélekkel csinálják, amit csinálnak, így biztos vagyok benne, hogy hamarosan Buda egyik legismertebb kis kávézója lesz.

Tovább sétálgatva eljutottam egy másik helyre is, mely a Pali bácsi borozója nevet viselte.

Minden bizonnyal Budapest egyik leg old school-abb helyét sikerült megtalálnom. Stabil törzsvendég gárdával és telt házzal operálnak. A tulajdonos pedig nagy rajongója a jazznek és még zenélni is tud, így adta magát a lehetőség: fel is szokott lépni. A helyre belépve jó néhány évet utazunk vissza az időbe. Ez pedig az étlapon és az itallapon is meglátszik.

Ehetünk napi menüt 2500 forint körüli áron, de van igazi, jó, klasszikus marhapörkölt, de más magyaros fogásokat is kóstolhatunk. A hely sztárja a fasírt, amely öklömnyi méretű és mindössze 600 forintot kérnek el érte.

Az 1. kerület találkozóhelye, a Budai Kuckó.

Ez a hely minden túlzás nélkül egy csoda. Kerthelyiség, laza hangulat, régi atmoszféra. Világmegváltó beszélgetések zajlanak itt, ami nem is csoda. Hihetetlen nyugalmat áraszt az egész hely. Ki is van írva: nincs wifi, beszélgessetek, ezt pedig komolyan is gondolják. Az alkohol olcsó, kísérőnek van zsíroskenyér, de egy konyha is helyet kapott a helyen. Ha valami komolyabb fogásra vágynánk, akkor többféle ételből válogathatunk, de itt is van napi menü 3000 forint alatt.

+1 szuper hely, ami egy kicsit csalás, mert már a 12. kerületben van: az Avar presszó.

Nagy kert, dús lombkoronájú fák, remek hangulat, kézműves sör a csapon, kedves kiszolgálás, pezsgő társalgások. Előtte van egy buszmegálló, így a megközelítés nem lehet akadály.

[[cikk6]]