promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy férfi lemondott a chipsekről, drámaian megváltozott a teste

Egy férfi lemondott a chipsekről, drámaian megváltozott a teste

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc

Követhetnénk a példáját, csak jó hatással lehet a szervezetünkre!

Egy jó film, vagy meccs a tévében és máris nyúlsz a chipsért? Ne tedd! Tele van ízfokozókkal, transzzsírral, és csupa olyan összetevővel, ami nem hogy hizlal, növeli a koleszterinszintet, megterheli a szív- és érrendszeredet, ráadásul köze nincs a változatos táplálkozáshoz.

Nyilván itt nem arról beszélünk, hogy havonta veszel egy csomaggal és eleszegeted, de még ilyen rendszerességgel is jobban jársz, ha inkább házilag készíted el, vagy kiváltod valamilyen egészségesebb nassolnivalóval. Egy brit férfi, Jon Livesey most példát mutatott nekünk, arról nem is beszélve, milyen komoly függőséggel kellett leszámolnia.

Napi hat csomag chips

Jon drasztikus lépésre szánta el magát, amikor úgy döntött, hogy leteszi a kedvenc nassolnivalóját, habár nem hízott el, szerette volna megelőzni, hogy nagy baj legyen, és talán épp az utolsó pillanatban lépett.

A férfi az első két hétben iszonyatos elvonási tünetekkel küzdött, amit vélhetően az ízfokozók okoztak. Ennek elmúltával még mindig rémálmok gyötörték, melyben az jelent meg, hogy chipset eszik. Habár a jelenség meghökkentő, egyáltalán nem egyedi, a dohányzásról leszokó függők hasonlókról számoltak be.

Ennek már három éve, és bár Jon már nem érzi a kísértést, mentálisan megviselte, hogy többé már nem ehet kedvencéből. Az viszont egészen biztos, hogy az egészségének csak jót tett ezzel, hiszen csökkent a sófogyasztása, a felesleges kalóriabevitele, ami a veséjének, májának, és minden létfontosságú szervének előnyére vált.

Okozhat-e rákot a chips?

Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy minél több természetes összetevőt, és minél kevesebb E-betűs adalékot, növényi zsírt tartalmaz, annál kevésbé ártalmas az egészségre. Azonban van még valami, amire figyelnünk kell, ez pedig az akrilamid.

Ez a magas szénhidrát-tartalmú ételekből a sütés során kioldódó vegyület, amit nem mellesleg ipari kemikáliaként is használnak. Számos termék, így hasábburgonyák, krokettek, sőt még a kávé, kenyerek, kekszek is tartalmazhatják.

Mint azt a Nébih megírta, az akrilamid felszívódik a gyomor- és bélrendszerből, majd a szervekbe jut és glicidamiddá alakul, ami az állatkísérletek során génmutációkat és tumorokat okozott.

És hogy hogy lehet okosan nassolni, arra Sebestyén Balázsék műsorában is keresték már a választ: