promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A magyar fiatalok kedvenc chipsével van néhány alapvető gond

A magyar fiatalok kedvenc chipsével van néhány alapvető gond

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Fő összetevője és a mesterséges színezékek is aggodalomra adnak okot.

Sokak kedvenc ropogtatnivalója a Doritos, amely már a hatvanas években meghódította az Egyesült Államok teljes területét, majd nemzetközi babérokra tört és tavaly óta immár Magyarországon is kapható.

Igaz nem túl olcsó, cserébe viszont teljesen más ízvilágú, mint a többi itthoni tortillachips. Ám mint minden hasonló nassolnivalónál, ennél is érdemes mértéket tartani, hiszen vannak olyan összetevői, melyek nem feltétlenül az egészségünket szolgálják.

A tortilla, vagyis másik nevén kukoricachips sikerrel bizonyította, hogy a burgonyaszirmon túl is van élet, csakhogy a GMO, vagyis a genetikailag módosított kukorica mindenképp aggodalomra ad okot, főleg, hogy a kukorica a fő összetevőjének számít. A GMO-t tartalmazó alapanyagok allergiákat okozhatnak és gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben, valamint emésztési problémákat is okozhatnak.

A mesterséges színezék sem éppen az egészséges összetevők közé tartozik, a chipsek különböző árnyalatait ugyanis ezekkel érik el. A mesterséges színezékek közül több is kőolajszármazékokból készül, amely hiperaktivitást és figyelemzavarokat okozhat, különösen a gyermekek körében.

A MSG az egyik legnépszerűbb ízfokozó, a mono-nátrium-glutamát számtalan készételben megtalálható, és amellett, hogy függőséget okozhat, túlzott fogyasztása elhízást, inzulinrezisztenciát és májproblémákat is előidézhet.

Ne vigyük túlzásba, akkor nem lesz baj

A mesterséges aromák, amik tovább fokozzák az ízélményt, gyakorlatilag kontrollvesztést okozhatnak a fogyasztás során, ami miatt rengeteg pluszkalóriát vihetünk be a szervezetünkbe. A növényi olajokról már nem is beszélve, melyek transzzsírokat tartalmaznak, amik szintén hozzájárulnak a szív- és érrendszeri, valamint emésztési betegségekhez.

Természetesen mint rengeteg más esetben, itt is a mértékletes fogyasztás az, amivel a problémákat el tudjuk kerülni. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól minden rágcsálnivalóra mondjunk nemet, csupán azt, amit amúgy a gyártók is előszeretettel hangoztatnak: lehetőleg ne ezekkel helyettesítsük a főétkezéseket és figyeljünk oda a változatos étrendre, hogy szervezetünk minden olyan tápanyagot megkaphasson, amire szüksége van.

Így hatnak a GMO tartalmú ételek az emberi szervezetre, jobb ha tisztában vagyunk vele: