.jpg?crop=false&width=386)
Ezért nem szabadna gluténmentesen étkezni, ha nincs diagnózis
Olvass tovább...
A legújabb tudományos eredmények szerint egy népszerű élelmiszer akár évekkel is lerövidítheti az életed, míg egy másik összetevő éppen az ellenkező hatást gyakorolja a koleszterin szintre.
A modern táplálkozás számos olyan élelmiszert tartalmaz, amelyről az emberek azt gondolják, hogy teljesen biztonságos, sőt egyesek még egészségesnek is hiszik. Azonban egy nemrégiben közzétett, több mint 50 évnyi adaton alapuló kutatás meglepő és aggasztó eredményekre hívta fel a fogyasztók figyelmét.
A Harvard Medical School kutatói 221 ezer ember étrendjét vizsgálták meg hosszú évtizedek során, hogy kiderítsék, mely tápanyagok állnak szoros összefüggésben a halálozási kockázattal. Az eredmények egyértelműen rávilágítottak arra, hogy bizonyos zsiradékok fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, míg mások épp ellenkezőleg, a hosszabb élettartamot segíthetik elő.
Az elmúlt években már több kutatás is kimutatta, hogy a koleszterin szintre, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre különösen nagy hatással vannak az elfogyasztott növényi olajok és telített zsírok. Az új eredmények azonban ennél is meglepőek: egy bizonyos élelmiszer mindennapos fogyasztása jelentősen lerövidítheti az emberi élettartamot.
A kutatók arra jutottak, hogy a telített zsírokban gazdag étrend növeli a koleszterin szintet és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ezzel szemben a magasabb növényi olaj bevitel csökkentette a halálozási kockázatot. Az adatok szerint minden napi 10 grammal több növényi olaj 11%-kal csökkentette a rák okozta halálozás kockázatát és 6%-kal mérsékelte a szívbetegségek miatti halálesetek arányát.
Olvass tovább...
De melyik hétköznapi élelmiszerről van szó, amely káros az egészségre, mégis millióan fogyasztják rendszeresen naponta, mit sem sejtve káros hatásáról?
A kutatás kimutatta, hogy a vaj rendszeres fogyasztása 15%-kal növelte az általános halálozás kockázatát azokhoz a vásárlókhoz képest, akik kevesebbet ettek belőle.
A tanulmány szerint azok, akik vaj helyett növényi olajokat fogyasztottak – például repce-, olíva- vagy kukoricaolajat –, 20%-kal kisebb eséllyel hunytak el idő előtt.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a vaj magas telített zsírtartalma és alacsony omega-6 szintje lehet az oka annak, hogy kedvezőtlen hatást mér az emberi szervezetre.
Ezzel szemben a növényi olajok – amelyekben magas az omega-6 zsírsavak aránya – segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát.
Olvass tovább...
Az omega-6 egy többszörösen telítetlen zsírsav, amelynek jelentős szerepe van a sejtek egészségének fenntartásában és a gyulladások szabályozásában. A rák elleni harcban is fontos szerepet betöltő zsírsav fő forrásai a növényi olajok, például a lenmagolaj, a napraforgóolaj és a kukoricaolaj, de halfélékben is megtalálható, például a lazac, a makréla és a hering gazdag forrása lehet az esszenciális zsírsavnak.
A szakértők szerint a legegyszerűbb lépés, amely azonnali pozitív hatást gyakorolhat az egészségre, az a vaj növényi olajra cserélése.
Dr. Tom Sanders, a King's College London táplálkozástudományi professzora szerint:
"Az üzenet egyértelmű: egészségesebb választás a növényi alapú olajok használata, mint a telített zsírokban gazdag vajé."
Olvass tovább...
A legegészségesebb növényi olajok közé sorolandó az olívaolaj, amely magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően támogatja a szív vitalitását. A repceolaj kiegyensúlyozott omega-3 és omega-6 arányt biztosít, míg az omega-3-ban rendkívül gazdag lenmagolaj gyulladáscsökkentő hatással segíti szervezetünk védekezőképességét. A napraforgóolaj magas omega-6 zsírsavtartalma révén, hozzájárulhat a „rossz” koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal segítheti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.
A legújabb egészségügyi kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a vaj fogyasztásának csökkentése és annak helyettesítése növényi olajokkal, jelentősen mérsékelheti a koleszterin szintet és a rák kialakulásának esélyét.
Az egészségesebb alternatívák választása nem követel drasztikus étrendváltoztatást, de az eredmény annál inkább nagyobb egészségünkre mérvén: egy apró étrendbeli döntés akár évekkel meghosszabbíthatja az életet!
Az alábbi videóban Omega-6 zsírsavakban gazdag ételekről és a szervezetünkre gyakorolt hatásairól beszélnek:
Olvass tovább...