promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Folyton fáradt vagy? – Nézd meg az étrendedet, ezek az ételek nyelik el az energiádat!
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy a tányérodon kell keresned a fáradtság okát.

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, akkor nem vagy egyedül. Egy amerikai kutatás megkérdezettjeinek többsége heti három napról számolt be, amikor kimerültnek érzik magukat. Természetesen több tényező is hozzájárulhat az álmossághoz, de az étrended is nagy szerepet játszhat benne. A következő ételeket és italokat kerülnöd kellene, ha szeretnél éberebb lenni.

Kóla

Még ha van is benne koffein, a kóla cukros hatásai miatt kevésbé érzed magad feldobva. Ennek az az oka, hogy a cukros italok átszáguldanak a szervezeten, és a vércukorszint azonnali megemelkedését, majd csökkenését okozzák. Ezek a kilengések tönkretehetik az energiádat. Ráadásul a kutatók azt találták, hogy az emberek röviddel a cukros dolgok elfogyasztása után fáradtabbnak érezték magukat. A cukros ételek elősegítik a gyulladást, ami szintén hozzájárulhat az energiacsökkenéshez.

Ha fogyasztasz üdítőt, érdemes minden nap egyre kevesebbet innod belőle, és hosszútávon jobban fogod érezni magad.

Diétás fagyasztott ételek

Az élelmiszerekből származó kalóriák az energia egyik formája. Sok fagyasztott főétel kalóriatartalma megegyezik egy snackével, így nem biztosítanak elegendő üzemanyagot a legtöbb felnőtt feltöltéséhez. Ráadásul az a néhány kalória is általában erősen feldolgozott keményítőkből származik, például fehér rizsből és burgonyapüréből, nem is beszélve a cukros és magas nátriumtartalmú szószokról. Ezekből az ételekből hiányoznak a megfelelő mennyiségű zöldségek és gyümölcsök, valamint más teljes értékű élelmiszerek.

Ha mégis gyorsan szeretnél végezni, és mikrohullámú sütőben süthető ételre vágysz, válassz 350 és 600 kalória közöttit, és keress teljes értékű élelmiszer-összetevőket, például barna rizst, fekete babot és brokkolit. Valamint próbáld meg adagonként 600 mg alatt tartani a nátriumszintet.

Gyorséttermi hamburgerek

Számos oka lehet annak, hogy egy tipikus gyorséttermi hamburgertől kevésbé érzed magad élénknek. Először is tele van sóval, telített zsírokkal, finomított gabonákkal és hozzáadott cukrokkal. A túl sok só elősegítheti a folyadék-visszatartást, ami szélsőséges lehet, ha bizonyos betegségekben, például szívelégtelenségben szenvedsz. Tehát azok, akik egészségügyi okokból eredő folyadékvisszatartási problémáktól szenvednek, a sós ételek miatt fáradtabbak lehetnek.

A többi összetevő pedig hozzájárul a gyulladáshoz, ami szintén alacsony energiafogyasztást eredményezhet. Végül, valószínűleg nem önállóan eszed a hamburgert, a legtöbb esetben sült krumplival és esetleg cukros itallal. Ez a kombináció magas zsír- és kalóriatartalmú, a nehéz étkezés pedig megerőltető emésztési folyamat, ezért evés után fáradtabbnak érezheted magad.

Fehér kenyér

Legyen szó fehér szendvicskenyérről, pizzatésztáról vagy hamburgerzsemléről, a finomított gabonák hozzájárulhatnak a rossz energiaszinthez. A finomított szénhidrátok gyorsan emésztődnek, ami a vércukorszint megugrását idézi elő.

Nem kell kerülnöd a kenyeret (vagy a szénhidrátot), de a jobb energia és az általános egészség érdekében a legjobb, ha teljes kiőrlésű változatot választasz.

Ha az itt felsorolt ételeket egészségesebb, teljes értékű élelmiszerekkel – különösen növényekkel – helyettesíted, energikusabbnak fogod érezni magad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás