promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A mediterrán étrend napos oldala – Hogyan tart egészségben és miért jó?
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csodálatos, napsütötte mediterrán vidékek nemcsak a varázslatos látványukkal gyógyítják lelkünket, hanem ételeikkel is.​

A hagyományosan kialakult étrendek olykor kifejezetten hatékonynak bizonyulnak, ha az egészségről van szó. A magyar konyha sok zsíros ételt és szénhidrátot tartalmaz. Az olyan telített zsírokban bőséges ételek, mint például a kolbász, a pörkölt vagy a töltött káposzta, mind rosszat tesznek az érfalaknak idővel. Ugyanis ezek a zsírok lerakódnak az érfalakon, aminek következtében nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. 

Ezzel szemben a mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, valamint hüvelyeseket tartalmaz, amelyek mind telítetlen zsírokban gazdagok. 

A melegebb éghajlaton ugyancsak közkedvelt a hal és az olívaolaj fogyasztása. Miért jó a telítetlen zsírsav? A telített társával szemben ez a típusú zsír eltakarítja a lerakódott zsírokat és gyorsabban felszívódik. Természetesen a mediterrán diétában is megjelennek az olyan élelmiszerek, mint a tej- vagy a hústermékek, de csakis korlátozott mennyiségben.

Az étkezési formát már több kutató is megvizsgálta a Dél-Európában élő népek között.

Eredményeikben arra jutottak, hogy azok, akik a hagyományos étrendet követték ezekben a régiókban, hosszabb ideig éltek, alacsonyabb számban fordultak elő krónikus betegségeik, és jobb szívegészségnek örvendtek.

A mediterrán étrend nemcsak az étkezést foglalja magába, de egy teljes életformát is felölel, amelynek fő részei a testmozgás, a pihenés és a társasági élet egyensúlya. Valóban, az olyan országokban, mint például Olaszország vagy Spanyolország, az átlagos várható élettartam magasabb, sőt, Szardínia szigetén létezik egy olyan népcsoport, ahol az emberek átlagosan 100 évig is elélnek.

Ebben a videóban egy dietetikus szakember mesél részletesebben az étrendről és annak jótékony hatásairól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás