promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezért nem szabadna gluténmentesen étkezni, ha nincs diagnózis

Ezért nem szabadna gluténmentesen étkezni, ha nincs diagnózis

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

A gluténérzékenység speciális étrendet követel, de ha nem vagyunk érzékenyek, nem biztos, hogy jó ötlet kerülni a glutént.

A gluténérzékenységet sokan még ma is keverik a klasszikus lisztérzékenységgel (ezt nevezik cöliákiának), pedig a két problémát fontos egymástól egyértelműen elválasztani.

A cöliákia, egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet a búzában, árpában és rozsban található glutén nevű fehérjére reagál. Ez a reakció a vékonybél nyálkahártyájának károsodásához vezet, ami felszívódási zavarokat és különböző tüneteket okozhat. 

A cöliákia a lakosság körülbelül 1%-át érinti, de a nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) ennél gyakoribb, becslések szerint a magyar lakosság 7-12%-át is érintheti. 

A KSH adatai szerint 2019-ben a 15 éves és annál idősebb magyarok 1,8%-a követett gluténmentes diétát, ami az ételérzékenységek növekvő előfordulására utal. 

A gluténérzékenység első tünetei:

A gluténérzékenység tünetei változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek. Gyakori jelek közé tartozik a hasmenés, hasi fájdalom, puffadás, fáradtság, bőrkiütések és szájfekélyek. Ezen kívül előfordulhat vérszegénység, csontritkulás, depresszió és súlycsökkenés is. Ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, különösen gluténtartalmú ételek fogyasztása után, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis érdekében. 

Ha már megvan a diagnózis, muszáj azonnal változtatni az étrenden és még akkor is hónapok telhetnek el a tünetmentességig. Az érintettek azt javasolják, hogy kezdetben érdemes egy listát kitenni a hűtőre azokról az élelmiszerekről, amelyeket ehetünk – és egy másikat a tiltott élelmiszerekről. 

A búzából készült összes élelmiszert el kell felejtenie annak, aki gluténérzékeny, a búzakeményítő, búzakorpa, búzacsíra, kuszkusz, durum, búza és graham liszt, búzadara, rozs és tönköly mind kerülendőek. A gluténtartalmú gabonákhoz sorolhatjuk még az árpát, a bulgurt, és a zabot is. Ez utóbbi önmagában nem tartalmaz glutént, azonban gyakran olyan helyen tárolják, ahol a gluténtartalmú gabonát is.

Híres emberek gluténérzékenységgel

Számos híresség is nyíltan beszélt gluténérzékenységéről vagy arról, hogy gluténmentes diétát követ. Például Novak Djokovic, a világ egyik vezető teniszezője, valamint Gwyneth Paltrow és Zooey Deschanel színésznők is ismerték el, hogy gluténmentes étrendet tartanak egészségük megőrzése érdekében.

Nem érdemes gluténmentes diétát követni diagnózis nélkül

Nem árt tudni, hogy ha valaki saját elhatározásából, diagnózis nélkül ragaszkodik a gluténmentes étrendhez, akkor a szervezetében egy idő után kimutathatatlan szintre csökken az ellenanyag mennyisége. 

Ez azért gond, mert az autoimmun eredetű cöliákia diagnózisát olyan vérvizsgálat erősíti meg, amiben nézik a glutén ellen termelődő antitestek számát. Sőt, az is elképzelhető, hogy a műszeres vizsgálatot, azaz a gyomor- és vékonybél-tükrözésnél is álnegatív eredmény születik, mert a bélbolyhok néhány hét alatt regenerálódtak.