A legújabb hungarikum titkát fedezte fel a népszerű magyar gasztroblogger
Olvass tovább...
Már a honfoglaló magyarság is ezt ette, mégis sokan nem ismerik.
A magyar gasztronómia világszinten különleges, a nálunk használt alapanyagok, évszázadok alatt tökéletesített receptek már régen régen elhagyták az országhatárt és elindultak világhódító körútjukra és már szinte minden kontinensen ismerik a gulyást, a kürtőskalácsot, vagy a töltött káposztát. Van azonban olyan alapanyagunk is, amely hiába számít hungarikumnak, a magyarok közül is sokak számára ismeretlen, számtalan ember pedig még soha nem is evett belőle.
Olvass tovább...
Vélhetően a honfoglaló magyarok hozták be a fajt a Kárpát-medencébe, a középkortól már írásos feljegyzések vannak arra, hogy hasznonállatként tartották a hazánkba. A hungarikum.hu erről szóló leírása igazi világmárkaként hivatkozott az állatra, mely az országunk egyik legjelentősebb exportcikke volt, a könnyű szállíthatósága miatt. A XV. és a XVIIZ. század között szállították a szürkemarhákat a saját lábukon Nyugat-Európába, ahol feldolgozás után a húsukat többszörös áron értékesítették. Ma már a szürke szarvasmarha tenyésztése a hagyomány és a modernitás keveréke: a régi kulturális és népi értékeket megtartva, amikor még gulyákban tartották az állatokat, vegyítik a modern kornak megfelelő előírásokkal. Számuk egy ideig csökkenőben volt, de most úgy tűnik, hogy szerencsésen sikerül megmenteni ezt a nemes fajtát, ami igazi szerencse: az Aldöld látképe nem lenne ugyanaz a nemes, méltóságteljes marhacsordák nélkül.
Az íze teljesen egyedi, semmivel nem keverhető össze, nem mellesleg pedig remek, hasznos tápanyagokkal rendelkezik, értékes zsírokkal és kalóriákkal. Az interneten számtalan elkészítése módszerrel találkozhatunk: készítenek belőle pörköltet, de éppen a kiváló márványozás, hűs és zsír aránynak köszönhetően a belőle készült steak is igen népszerű.
Air fryerben az elkészítése talán barbárságnak tűnhet, de kellő hozzáértéssel ott is egy kellemes íz-állag kombinációót hozhatunk ki, ámbár sohasem lesz olyan, mint a serpenyőben, grillen, vagy vaslapon sült társai.
Olvass tovább...