Ezzel az összetevővel lesz tökéletes a palacsinta tésztája, egy apró trükk, és garantált a siker
Olvass tovább...
Furcsa hozzávaló is kell az eredeti magyar palacsintába.
A palacsinta az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb étel a magyarok körében is. Az első magyar nyelvű írás a palacsintakészítésről egy 16. század végén keletkezett szakácskönyvben olvasható, amit az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsa írt.
Bár számos országban sütik és eszik, de azért van egy-két elkészítési mód, ami kifejezetten Magyarországhoz köti: például a hortobágyi palacsinta és a rakott palacsinta, illetve a világhírű Gundel-palacsinta, amit Márai Sándor és felesége, Matzner Lola talált ki, és ami mára hungarikummá vált.
Olvass tovább...
A palacsintatészta könnyed és légies, és mindenki másképp készíti, más arányokkal. Valaki tesz bele szódavizet, valaki nem, valaki csak tejjel készíti, valaki pedig fele tej-feje csapvíz módon keveri be. Az internet telis-tele van receptekkel, de eredeti csak egy van. Ezt osztotta meg most egy cseh oldal, a Prima Inspirace, amely szerint a legendás magyar palacsintába eredetileg kell egy olyan hozzávaló is, amit mára mindenki elfelejtett, és eszébe nem jutna belerakni.
Ez a hozzávaló az élesztő.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe, majd jól keverjük el, hogy felfusson. A tojásokat válasszuk szét; a fehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, ami a palacsinta könnyedségét adja majd. Az élesztős tejet keverjük hozzá a tojássárgákhoz, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet és a lisztet, ami sima tésztára keverünk. Végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjehabot. Pihentessük hűtőben 15 percig. Olajat hevítünk serpenyőben, majd süssük ki a palacsintákat úgy, hogy mindkét oldalát nagyjából 2-2 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Fontos, hogy közepes hőfokon süssük őket, hogy könnyedek maradjanak.