promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal kezdd el enni ezt a csodafűszert, több millió embernek segített már

Azonnal kezdd el enni ezt a csodafűszert, több millió embernek segített már

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc

A te konyhádban is ott lapul: Filléres, finom és nagyon meghálálja a szervezet.

Ha eddig nem volt otthon ilyen fűszered, akkor érdemes betárazni belőle és keresi néhány receptet, ugyanis valódi csodaszer ez az araysárga, erős illatű és aromájú fűszer. A Stanford Egyetem Orvosi Főiskolájának új tanulmánya szerint a kurkumában lévő anyagok jelentősen csökkentik az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázatát, amely az amerikaiak körében a látásvesztés vezető oka, de Euróoában is agyon komoly problémákat okoz.

A kutatás hatalmas volumenű volt: a retrospektív kohorszvizsgálat közel 2 millió 50 év feletti embert követett. Megállapították, hogy a kurkumin-kiegészítőket szedők körében több mint 50%-kal csökkente az AMD és a vakság kialakulásának kockázata.

A kurkuma valódi csodanövény.

„Meglepett az eredmények nagyságrendje és a kurkumát alkalmazó betegek kockázatának csökkenése” - mondta a tanulmány vezetője, Dr. Ehsan Rahimy szemészorvos a The Epoch Timesnak."

A kurkuma-alapú táplálékkiegészítők (CBNS) a kurkumin hatóanyagot tartalmazzák. A kurkumin a Curcuma longa, a kurkuma növény tudományos nevéből, a Curcuma longa gyökeréből származik. Ezt az élénksárga, az indiai konyhában széles körben használt fűszert régóta nagyra értékelik a hagyományos wellness-gyakorlatokban.

A tanulmány eredményeit a JAMA Ophthalmology című online szaklapban tették közzé csütörtökön.

A makuladegeneráció közel 20 millió amerikait érint, és világszerte a vakság mintegy 9%-át okozza. Az állapot károsítja a retinát, ami homályos központi látást eredményez. Bár a tanulmány nem utal arra, hogy a kurkumin képes lenne visszafordítani a meglévő károsodást, ígéretesnek tűnik a betegség előrehaladásának megelőzésében.

A kurkuminnal és a makuladegenerációval kapcsolatban már más, kisebb léptékű tanulmányok is készültek, ez volt az eddigi legnagyobb. A kutatócsoport több mint 1,8 millió beteg orvosi adatait elemezte 2003 és 2024 között. Közülük több mint 66 ezren szedtek kurkumin-kiegészítőket, a többiek pedig kontrollcsoportként szolgáltak.

A kutatók szerint a tanulmány terjedelme és az, hogy laboratóriumi vagy állatkísérletek helyett emberi orvosi feljegyzéseket használtak, megkülönbözteti a korábbi, e területen végzett kutatásoktól.

Az új kutatás megállapította, hogy a CBNS-t alkalmazó 50 éves és idősebb betegeknél több mint felére csökkent a vakság kockázata. Pontosabban, 77%-kal csökkent a száraz AMD - a betegség gyakoribb és lassabban előrehaladó formája - kockázata, és 89%-kal az előrehaladott száraz AMD kockázata. Az eredmények 72%-os csökkenést mutattak a nedves AMD, az állapot súlyosabb és gyorsabban előrehaladó formája esetében is.

Rahimy, a retinabetegségek specialistája elmondta, hogy azért kezdett el érdeklődni a táplálékkiegészítővel kapcsolatos kutatás iránt, mert sok betege alternatív gyógyszereket és táplálékkiegészítőket keres, hogy az segítsen enyhíteni a betegségük előrehaladását.

„Bár a kutatások szerint a genetika, az életkor és a dohányzás szerepet játszik ebben az állapotban, az utóbbi években felmerülő bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a szervezetben lévő krónikus gyulladás is hozzájárulhat a makuladegeneráció kialakulásához és progressziójához” - mondta Rahimy, aki számos könyvfejezet és publikáció szerzője a retinabetegségekkel kapcsolatban. „Tekintettel arra, hogy a kurkumin és a kurkuma erős gyulladáscsökkentő szerek, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ez logikus jelöltnek bizonyult a potenciális szemészeti előnyök feltárására” - mondta. „Tanulmányunk, tekintve annak nagyságrendjét, segít alátámasztani a témában már meglévő irodalom egy részét” - mondta Rahimy. „Továbbá reméljük, hogy további vizsgálatokat fog inspirálni a CBNS lehetséges előnyeivel kapcsolatban.”

Rahimy nem látott olyan adatokat, amelyek arra utalnának, hogy a kurkumin visszafordítja az időskori makuladegenerációt, de reméli, hogy értékes eszköz lehet a betegség progressziójának megelőzésében.

A táplálékkiegészítő biztonsági profilja erős, tekintve, hogy eredetét tekintve széles körben használt fűszer. A kurkumát több mint 5000 éve használják az élelmiszerekben és a gyógyászatban egyaránt. Rahimy azonban megjegyez néhány egyéb fontos szempontot.

„Ritka esetekben fennáll a májkárosodás csekély kockázata, amikor ezt a kiegészítőt nagyobb dózisban szedjük” - mondta. „Ha valaki azt tervezi, hogy kiegészítőként szedi, akkor mindenképpen beszéljen az orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e ellenjavallata a nagyobb dózisban történő használatnak.”

A kurkumin tartalmú étrend-kiegészítők használatával kapcsolatban azonban akadnak kihívások is.

„Az alacsony felszívódási sebesség miatt viszonylag rossz a biológiai hozzáférhetősége a szervezetben, mivel gyorsan metabolizálódik és kiürül a szervezetből” - mondta Rahimy. „A táplálékkiegészítő bizonyos formulái, például ha fekete borssal párosítják, segíthetnek jelentősen fokozni a kurkumin felszívódását a bélből.”

A kiegészítés megkezdése előtt ajánlott konzultálni az egészségügyi szolgáltatóval. A kurkumin számos más gyógyászati alkalmazásban is hatékonynak bizonyult. „A CBNS használatának az orvostudomány más területein is van előzménye, például az ízületek egészségének és a vázizomzat fájdalmának és regenerálódásának elősegítésére” - tette hozzá Rahimy.

A stanfordi csapat nyomon követési vizsgálatokat tervez az eredmények megerősítésére.

„Izgatottan várjuk a projektet övező lelkesedést, és reméljük, hogy a jövőben további vizsgálatokkal követhetjük nyomon ezeket az eredményeket” - mondta Rahimy.

A kurkumának egyéb előnyei is vannak, ebből a videóból megtudhatod, hogy mik azok: