promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mérföldkő a rákkutatásban: évekkel a tünetek megjelenés előtt kimutatható az egyik leggyakoribb ráktípus

Mérföldkő a rákkutatásban: évekkel a tünetek megjelenés előtt kimutatható az egyik leggyakoribb ráktípus

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A rák korunk egyik leghalálosabb betegsége, egy új kutatást reményt adhat sok millió embernek.

Hazánkban, évente mintegy 8000 nőnél fedeznek fel mellrákot, a statisztikák szerint ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik nő szembesül a diagnózissal. Az áttétek kialakulása évente átlagosan 2300 nő halálát okozza. Egy svájci kutatócsoport véleménye szerint az emlőrák kiújulásának hátterében a különböző kezeléseket is túlélő tumorsejtek módosult zsírsavanyagcseréje lehetséges. Ennek gátlásával a kiújulási hajlam megfékezhető.

A BBC számolt be arról a minap, hogy a kutatók szerint egy új vérvizsgálat megjósolhatja, hogy a mellrák kiújul-e, méghozzá évekkel azelőtt, hogy a mammográfiai vizsgálat kimutatná.

Az orvosok az eljárás során felveszik a daganat DNS-ének nyomait, majd ezt követően 100%-os pontossággal megállapítható, hogy mely betegeknél fog visszatérni a rák.

Kutatók szerint ez a forradalmi módszer lehetővé teszi a kezelés korábbi megkezdését, ami javíthatja a túlélési arányt. A brit szakértők hihetetlenül izgalmasnak tartják a felfedezést, habár a vizsgálat még a kezdeti szakaszban van. 

A Breast Cancer UK adatai szerint a mellrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség világszerte, 2020-ban 2,26 millió nőt diagnosztizáltak ezzel és 685 ezren haltak bele a betegségbe.

A londoni Rákkutató Intézet (ICR) kutatócsoportja 78, az emlőrák különböző szakaszaiban lévő betegen végezte el a kísérletet. A kiújulást feltételező tumor-DNS-eket 11 nő vérében találták meg, később újra felbukkant a rák mindannyiuk testében. Viszont egyetlen olyan nőnél sem újult ki a betegség, akik vérében nem találták meg a tumor DNS-ét.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság eredményei szerint a vérvizsgálat átlagosan 15 hónappal a tünetek megjelenése előtt mutatta ki a rákot. A legkorábbi felismerés 41 hónappal azelőtt történt, hogy a vizsgálat megerősítette a diagnózist.

Dr. Isaac Garcia-Murillas, az ICR vezető kutatója azt mondta: „A mellráksejtek a szervezetben maradhatnak a műtét és más kezelések után is, de ezekből a sejtekből olyan kevés lehet, hogy az utóellenőrzés során nem lehet kimutatni. Ugyanakkor ezek a sejtek azok, amelyek a betegek visszaesését okozhatják sok évvel a kezdeti kezelés után."

A korai felismerés az egyik legnagyobb fegyver a mellrák ellen, így a most kifejlesztett vérvizsgálat vélhetően nők millióinak életét mentheti meg a jövőben. Ám az egyelőre nem világos, hogy a teszt mikor válhat széles körben is elérhetővé.

Nemrég egy izgalmas kísérletekkel kutatták a szakemberek, hogy milyen kapcsolat van a rák sikeres gyógyítása és a D-vitamin szintünk között. A cikk a MaxiNewz oldalán olvasható >>>

Forrás: BBC