promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki a tűzoltóság, soha ne dugd így konnektorba ezt az eszközt

Figyelmeztetést adott ki a tűzoltóság, soha ne dugd így konnektorba ezt az eszközt

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc

Közeleg a fűtési szezon, akár lakástüzet is okozhat, ha nem figyelsz erre.

A nyáron tomboló 40 fokban nehéz volt elképzeli azt, hogy egyszer ismét a hideg miatt foguk aggódni. Pedig a hőmérő szála egyre lejjebb kúszik és több helyen már fűtenek. A beépített fűtés mellett egyéb eszközök is rendelkezésre állnak, ha még melegebbet szeretnénk az otthonunkba. Számos hősugárzó eszköz áll rendelkezésre a boltok polcain és ma már a fogyasztásuk is jóval kedvezőbb, mint a régebbi modelleknek.

Kevesen tudják azonban, hogy ezek az eszközök az egyik legveszélyesebbek és ez az egyik olyan dolog, ami a legtöbb lakástűzért felelős. Különösen körültekintően kell ezeket használni és érdemes több dologra is odafigyelni.

A konnektor és az elosztó nem ugyanaz, így másképp is kell őket kezelni.

A legtöbb lakásban nincs elegendő konnektor, így a háztartások egyik alapvető felszereltsége a hosszabbító és az elosztó. Ezek kisebb elektromos eszközök áramellátására alkalmasak, például töltők, laptopok, azonban a nagyobb energiaigényű tárgyakat nem szabad ilyen módon áram alá helyezni, mivel ez életveszélyes helyzetet is eredményezhet.

2009 és 2013 között összesen 56000 otthonból jelentettek olyan lakástüzet, melyet valamilyen fűtőberendezés okozott - derül ki a Nemzeti Tűzvédelmi Egyesület adataiból.

A hosszabbítók és elosztók paramétereit még a használat előtt ellenőrizni kell: meg kell vizsgálnunk például, hogy mennyi energiát képes biztonságosan kezelni az eszköz. Amennyiben ezt nem tartjuk be, akkor az eszköz túlhevül és ez akár tragédiához is vezethet. Jobb esetben csak a biztosítékot csapja le, rosszabb esetben megolvadhat a berendezés, de akár a méregdrága műszaki kütyünket is tönkreteheti. Ha pedig szikrázni kezd, akkor abból akár tűz is keletkezhet.

Így történik a tűzoltók riasztása, ezen a folyamaton mennek végig minden alkalommal:

A legfontosabb paraméter, amire figyelned kell, az a feszültség: ezt az elosztón és a hosszabbítón is ellenőrizni kell, illetve azon is, amit ezek valamelyikéről szeretnél áram alá helyezni. Nem kell, hogy az összes konnektorban legyen valamilyen elektromos eszköz, már egyetlen tárgy is képes túlterhelni az elosztót.

Már több országban is figyelmeztetést írt ki a helyi tűzoltóság, melynek terjesztésében a lakosság segítségét kérték:

“Az időjárás egyre hidegebb lesz, és az emberek előveszik a fűtőtesteiket. Csak arra akarunk emlékeztetni mindenkit, hogy SOHA ne dugjon be egy fűtőberendezést egy elosztóba. Ezeket az egységeket nem úgy tervezték, hogy kezelni tudják a fűtőtest magas feszültségét, és a túlzott energiaáramlás miatt túlmelegedhetnek vagy akár ki is gyulladhatnak. Kérjük, oszd meg, hogy biztonságban lehess a téli szezonban. ”

A Nemzeti Biztonsági Tűzvédelmi Igazgatóság egy másik érdekes és egyben szomorú adatra is rávilágít: a lakástüzek majdnem fele decemberben, januárban és februárban történik.

Egyéb biztonsági intézkedéseket is megtehetsz a biztonságod érdekében: ellenőrizd, hogy az elektromos eszközök egyike sem sérült-e, különös tekintettel a vezetékekre, illetve minden lakásban ajánlatos a füstjelző beszerelése. Tűz esetén pedig a legfontosabb, hogy minden lakó a lehető legnagyobb biztonságba meneküljön és azonnal értesítse a tűzoltókat.

Sajnos Magyarországon is rengeteg borzalmas lakástűz történik:

Forrás: Tudásfája