promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A család háziállata okozott tragédiát, egyszerű háztartási eszközzel égette le a házat

A család háziállata okozott tragédiát, egyszerű háztartási eszközzel égette le a házat

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Egyre több ilyen esetet jelentenek a tűzoltóknak. 

Májusban az oklahomai Tulsa tűzoltósága egy különleges tűzesethez riasztották: egy ház kigyulladt, miután a tulajdonos kutyája megrágott egy lítium-ionos áramforrást. A tűzoltóság által közzétett videófelvétel, amelyet a házban elhelyezett kisállat kamera rögzített, megmutatja a pillanatot, amikor a tűz keletkezett. Szerencsére a házban tartózkodó két kutya és egy macska időben kimenekült a házból a kutyaajtón keresztül, így senki sem sérült meg, de az épület jelentős károkat szenvedett.

A tűz forrása egy lítium-ionos áramforrás volt, amelyet az egyik kutya rágott, miközben a fekhelyén feküdt. A rágás következtében az eszköz szikrázni kezdett, amitől a kutya elengedte. A szikrák lángra lobbantották az ágyat, majd a tűz gyorsan tovább terjedt, és jelentős pusztítást okozott.

Lítium-ion akkumulátorokat gyakran használnak olyan eszközökben, mint például a hordozható áramforrások, mert nagy mennyiségű energiát képesek tárolni kis súly mellett. Ez rendkívül praktikus, ha valaki úton van, és nincs hozzáférése a hagyományos töltőponthoz. Ugyanakkor ezek az akkumulátorok veszélyesek is lehetnek, ha nem megfelelően kezelik őket.

Andy Little, a Tulsa tűzoltóság szóvivője egy videóban figyelmeztetett a lítium-ion akkumulátorok veszélyeire:

„Amikor ez az energia kontrollálatlanul szabadul fel, hőt termel, gyúlékony és mérgező gázokat állít elő, sőt, robbanásokhoz is vezethet.”

Hozzátette, hogy az ilyen incidensek különféle okokból következhetnek be, például extrém hőhatás, fizikai sérülés, túltöltés vagy nem megfelelő töltő használata miatt.

A mostani esetben a fizikai sérülést egy kutya okozta, aki rágcsálnivalónak vélte az akkumulátort – de az ilyen típusú tűzesetek nem ritkák.

„Az ország különböző tűzoltóságai egyre több ilyen akkumulátorral kapcsolatos tűzesetről számolnak be”

– olvasható a tűzoltóság nyilatkozatában. A lakosságot arra ösztönzik, hogy ismerjék meg ezen akkumulátorok helyes használatát, biztonságos tárolását és megfelelő megsemmisítését.

Andy Little hangsúlyozta:

„Elengedhetetlen, hogy betartsuk a gyártó által előírt irányelveket, csak engedélyezett töltőket használjunk, és az akkumulátorokat tartsuk távol a gyerekektől és háziállatoktól.”

Továbbá felhívta a figyelmet a lítium-ion akkumulátorok megfelelő megsemmisítésére:

„Soha ne dobjuk őket háztartási szemétbe vagy újrahasznosító konténerekbe, mivel ezek szállítás közben vagy a hulladékkezelő telepeken tüzet okozhatnak. Ehelyett vigyük el őket kijelölt újrahasznosító központokba vagy veszélyes hulladék gyűjtőhelyekre.”

forrás: iFLScience