promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sajnos nagy a baj Noszály Sándorral, a repülőtérről sem tudott hazamenni

Sajnos nagy a baj Noszály Sándorral, a repülőtérről sem tudott hazamenni

Borítókép:  Profimedia
Celeb & Bulvár
Kategória fejléc

Az egykori teniszező állapota tényleg komoly, a repülőtérről sem mehetett haza.

Noszály Sándor küzdelme: Bipoláris zavar miatt kezelik az egykori sportolót

Noszály Sándor, az egykori híres teniszező és médiacelebritás, jelenleg egy klinikán tartózkodik, ahol bipoláris zavara miatt speciális kezelésben részesül. A sportoló néhány héttel ezelőtt még az Egyesült Államokban tartózkodott, ám viselkedésének változásai aggodalomra adtak okot. Az USA-ban való letartóztatása után tért vissza Magyarországra, ahol családja és a szakértők már várták a repülőtéren, hogy azonnal megkezdhesse a kezelését.

Bipoláris zavar: Mi is ez a betegség?

A bipoláris zavar egy súlyos hangulatszabályozási zavar, amely során a betegek extrém hangulati kilengéseket tapasztalnak. Az egyik pillanatban mániás, túlzottan energikus, vagy akár kontrollvesztett állapotban lehetnek, míg a másikban mély depresszióba zuhanhatnak. Vujovich Rita klinikai szakpszichológus szerint a bipoláris betegek sokszor elveszítik a realitásérzéküket a mániás fázisban, és akár több napig nem alszanak a túlzott aktivitás miatt. Az ilyen váltakozó állapotok mind a beteg, mind környezete számára nagyon veszélyesek lehetnek, és jelentős szuicid kockázattal is járnak​.

Noszály évek óta küzd ezzel a betegséggel, de a legutóbbi időszakban különösen súlyos tüneteket produkált. Szerettei már korábban konzultáltak szakemberekkel, és mindent előkészítettek arra, hogy hazatérésekor azonnal elkezdhesse a kezelését.

Terápia és gyógyulás: Hosszú folyamat áll Noszály előtt

Noszály jelenlegi kezelése valószínűleg hetekig, ha nem hónapokig is eltart majd. A legjobb szakemberekből álló csapat dolgozik azon, hogy gyógyszeres kezelés és pszichoterápia segítségével stabilizálják állapotát. A bipoláris zavar hosszútávú kezelést igényel, amely során a beteg hangulatát stabilizáló gyógyszereket kap, és rendszeres pszichoterápiában részesül. A terápia célja, hogy a beteg normális életet élhessen, de a kezelést és az orvosi kontrollt soha nem lehet elhanyagolni​.

Noszály családja reménykedik abban, hogy a kezelés sikeres lesz, és a sportoló újra visszatérhet régi önmagához. Egy családtagja nyilatkozata szerint:

„Sanyi sok éve küzd ezzel a rendkívül összetett betegséggel, és most a legnehezebb időszakát éli. Reméljük, hogy a kezelések hatására sikerül stabilizálni az állapotát, és újra az lehet, aki valaha volt.”

A Sztárbox döntője nélküle zajlik

Noszály Sándor állapota miatt kénytelen volt visszalépni a népszerű „Sztárbox” versenytől, ahol már előre várták a döntő mérkőzésére. A sportoló helyett egy másik résztvevő lép majd ringbe Mészáros András ellen, bár az új versenyző kiléte még nem derült ki. Ez is jól mutatja, milyen komoly problémával küzd Noszály, hiszen a versenytől való távolmaradása is azt jelzi, hogy jelenleg a gyógyulására kell koncentrálnia​.

Bipoláris zavar: Tévhitek és valóság

Bár a bipoláris zavarról sok tévhit él a köztudatban, ez egy rendkívül komoly mentális betegség, amely megfelelő kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat. A rendszeres gyógyszeres kezelés és pszichoterápia mellett fontos, hogy a betegek környezete is támogató legyen. A bipoláris zavarban szenvedők gyakran érezhetik úgy, hogy elveszítik az irányítást az életük felett, és sok esetben nem érzik a betegségük súlyosságát. Ezért kulcsfontosságú a szakmai segítség időben történő igénybevétele, valamint a kezelés szoros nyomon követése​.

forrás: Blikk