promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Harry herceg 25 embert ölt meg a háborúban, érzések nélkül beszélt az áldozatairól

Harry herceg 25 embert ölt meg a háborúban, érzések nélkül beszélt az áldozatairól

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Celeb & Bulvár
Kategória fejléc

Kevesen tudják Vilmos herceg öccséről, hogy hány emberéletet oltott ki, a katonatársai is kiborultak.

Harry herceg botrányos vallomása könyvében: Hogyan kezelik a háborús élményeket a katonák?

Harry herceg "Spare" című könyve hatalmas hullámokat kavart, különösen a brit hadsereg berkein belül, amikor nyilvánosságra hozta, hogy katonai szolgálata alatt 25 tálib harcost ölt meg. A herceg két alkalommal is szolgált Afganisztánban: először 2007-2008 között, majd 2012-2013-ban tért vissza a frontvonalra, ahol Apache helikopter pilótaként szolgált. A könyvben azt írja, hogy ezeket a katonai akciókat úgy élte meg, mintha sakkbábukat vett volna le a tábláról.

Az ellenséget "rosszfiúkként" látta, akiket el kellett távolítani annak érdekében, hogy a "jófiúk" megmeneküljenek. Elmondása szerint a brit hadsereg olyan kiképzést nyújtott számára, amely segített neki az ellenséget nem emberként kezelni. Ugyanakkor kijelentette, hogy sem büszkeséget, sem szégyent nem érzett a megölt személyek miatt, ami sokak számára döbbenetes volt.

A brit katonai vezetés reakciója

Harry megjegyzései erős kritikákat váltottak ki a brit katonai vezetők körében. Richard Kemp ezredes, aki korábban maga is szolgált Afganisztánban, úgy nyilatkozott, hogy a herceg állításai félrevezetők, és egyáltalán nem tükrözik a brit hadsereg valódi hozzáállását. Kemp szerint a brit hadsereg soha nem tanítja katonáinak, hogy az ellenséget „embertelen” módon kezeljék, vagy tárgyként tekintsenek rájuk. Továbbá elmondta, hogy Harry kijelentései veszélybe sodorhatják a brit katonákat, hiszen ezzel csak növeli a tálibok haragját és bosszúvágyát, aminek következtében megnövekedhet a támadások esélye a brit célpontok ellen.

A tálibok felháborodott válasza, véleménye az áldozatokról

Harry kijelentései nem maradtak válasz nélkül: a tálib vezetők nyíltan kritizálták a herceget a Twitteren és a nyilvános médiában. Anas Haqqani, a tálib kormány magas rangú tisztviselője azt írta, hogy „a megölt emberek nem sakkfigurák voltak, hanem emberek, akiknek családjuk, gyermekeik, szüleik voltak, akik várták őket haza.” A tálibok hangsúlyozták, hogy az ilyen megjegyzések csak tovább mélyítik a sebeket és fájdalmat okoznak a háború áldozatainak családjainak. A tálibok még odáig is elmentek, hogy Harry herceg megnyilvánulásait háborús bűncselekményekkel hozták összefüggésbe, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy vizsgálják meg a brit katonák afganisztáni tevékenységét.

A brit közvélemény és a biztonsági kockázatok

Harry herceg kijelentései nemcsak a katonai közösségen belül, hanem a brit társadalomban is vegyes reakciókat váltottak ki. Többen úgy vélik, hogy a herceg nyilvános kitárulkozása felelőtlen, mivel nemcsak saját, hanem más brit katonák biztonságát is veszélybe sodorja. Lord West, a brit Királyi Haditengerészet volt parancsnoka elítélte Harryt, mondván, hogy a herceg „nagyon buta dolgot” tett, amikor nyilvánosságra hozta a kill count-ot (azaz a megölt ellenségek számát). Ez a gyakorlat ugyanis veszélyes precedenst teremthet, és lehetőséget adhat a terroristáknak arra, hogy célba vegyék a brit katonákat vagy civileket.

A háborús élmények feldolgozása és etikai kérdések

Jessica Wolfendale, a Case Western Reserve Egyetem professzora szerint Harry megjegyzései mélyebb etikai kérdéseket vetnek fel arról, hogy a katonai kiképzés hogyan készíti fel a katonákat a háború borzalmaival való szembenézésre. Az, hogy Harry az ellenséget sakkfigurákként írta le, nemcsak a távolságtartást mutatja, hanem azt is, hogy a katonák miként próbálják feldolgozni a gyilkolással járó pszichológiai terheket. Az ilyen típusú kiképzés célja, hogy segítsen a katonáknak túlélni a traumatikus élményeket, ám sokszor éppen ez az elidegenítő hozzáállás okoz komoly problémákat a háborús veteránok életében, amikor visszatérnek a civil életbe.

Harry herceg és a nyilvános viták folytatása

Míg Harry herceg vallomása továbbra is megosztja a közvéleményt, az ilyen nyíltan őszinte megnyilvánulások fontos párbeszédeket indíthatnak el a háború következményeiről és a katonák mentális egészségének támogatásáról. Ugyanakkor a hercegnek számolnia kell a kijelentései következményeivel, amelyek nemcsak saját biztonságát, hanem az általa alapított Invictus Games résztvevőit is érinthetik, hiszen a katonai veteránok sportversenyeit akár terrorista támadások célpontjává is tehetik az ilyen nyilatkozatok.

forrás: Time