.jpg?crop=1799,742,0,131&width=386)
Ezért kerül 8000 forintba egy szem eper, így néz ki az aranyáron kínált gyümölcs
Olvass tovább...
Állítólag hazai, de gyanúsan olcsó, túl tökéletes és egy kicsit „túl piros” – nem minden ezer az, aminek látszik.
Tavasz vége van, dübörög az eperszezon, a piacon mindenütt csábítóan illatoznak a szebbnél szebb eprek. Az ember hajlamos gyorsan dönteni, főleg, ha az ár is kedvező. De vajon honnan származik az a szép gyümölcs, amit épp leemelünk a pultról?
Mert az epernek – pontosabban szólva, a szamócának – van egy másik oldala. Egy olyan, amit mi, vásárlók ritkán látunk: engedélyek, regisztrációs számok, nyomonkövethetőség, hatósági ellenőrzések. Ezek mind olyan dolgok, amik sokkal kevésbé látványosak, mint a gyümölcs maga, de legalább olyan fontosak.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság május 12. és június 6. között vizsgálja az eper minőségét, származását és azt is, hogy az árusok betartják-e az előírásokat. Például, hogy valóban kiírják-e: honnan jött a gyümölcs, kinek a nevén árulják, van-e magyar zászló a standon.
És itt jön a képbe egy apró, de fontos részlet: ha valaki őstermelőként értékesít, ott kell lennie a nevének, címének, regisztrációs számának. Ha ezek hiányoznak, könnyen lehet, hogy csak egy viszonteladóról van szó, aki külföldről beszerzett, jóval olcsóbb, de nem feltétlenül azonos minőségű árut ad el.
A szon.hu egy nyírszőlősi eper-árusító helyen járt, ahol fóliasátor alatt termesztik a szamócát, teljesen szabályosan, ellenőrzött körülmények között. Volt náluk munkaügyi ellenőrzés is – mindent rendben találtak. A standjukon minden ki van írva: származás, árus adatai, hitelesített mérleg, online kassza. Ők azok, akik nem csak beszélnek róla, hanem valóban átlátható módon működnek.
Olvass tovább...
Amikor a piacon egy ismeretlen helyről származó szamóca hirtelen jóval olcsóbb, az többnyire nem a véletlen műve. A romániai gyümölcs például rendszeresen letöri az árakat, idén csak a hűvös időjárás késleltette a beáramlását. De a minőség, a frissesség, és főleg a nyomon követhetőség már más lapra tartozik.
De vajon hogyan tudod kiszúrni a hamis "hazai" epret? Ha kinn a regisztrációs szám, a név, a cím, az őstermelői bizonyítvány, már jó jel. Ha ez nincs meg, vagy elkezdenek hebegni-habogni, az gyanús. Lehet, hogy olcsóbb, de nem lehet tudni, honnan jött, mivel kezelték, mennyit utazott – és hogy tényleg friss-e egyáltalán.
Ha pedig biztosra mennél, jövő tavasszal már akár magadnak is nevelhetsz epret a kertedben, ennek a videónak a segítségével:
Olvass tovább...