promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így vernek át a hamis eperrel, egyszerű trükkel leplezheted le a csalókat

Így vernek át a hamis eperrel, egyszerű trükkel leplezheted le a csalókat

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Állítólag hazai, de gyanúsan olcsó, túl tökéletes és egy kicsit „túl piros” – nem minden ezer az, aminek látszik.

Tavasz vége van, dübörög az eperszezon, a piacon mindenütt csábítóan illatoznak a szebbnél szebb eprek. Az ember hajlamos gyorsan dönteni, főleg, ha az ár is kedvező. De vajon honnan származik az a szép gyümölcs, amit épp leemelünk a pultról?

Mert az epernek – pontosabban szólva, a szamócának – van egy másik oldala. Egy olyan, amit mi, vásárlók ritkán látunk: engedélyek, regisztrációs számok, nyomonkövethetőség, hatósági ellenőrzések. Ezek mind olyan dolgok, amik sokkal kevésbé látványosak, mint a gyümölcs maga, de legalább olyan fontosak.

Nem minden hazai, ami piros

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság május 12. és június 6. között vizsgálja az eper minőségét, származását és azt is, hogy az árusok betartják-e az előírásokat. Például, hogy valóban kiírják-e: honnan jött a gyümölcs, kinek a nevén árulják, van-e magyar zászló a standon.

És itt jön a képbe egy apró, de fontos részlet: ha valaki őstermelőként értékesít, ott kell lennie a nevének, címének, regisztrációs számának. Ha ezek hiányoznak, könnyen lehet, hogy csak egy viszonteladóról van szó, aki külföldről beszerzett, jóval olcsóbb, de nem feltétlenül azonos minőségű árut ad el.

Egy kertészet, ahol minden tiszta lapokkal megy

A szon.hu egy nyírszőlősi eper-árusító helyen járt, ahol fóliasátor alatt termesztik a szamócát, teljesen szabályosan, ellenőrzött körülmények között. Volt náluk munkaügyi ellenőrzés is – mindent rendben találtak. A standjukon minden ki van írva: származás, árus adatai, hitelesített mérleg, online kassza. Ők azok, akik nem csak beszélnek róla, hanem valóban átlátható módon működnek.

Amikor a piacon egy ismeretlen helyről származó szamóca hirtelen jóval olcsóbb, az többnyire nem a véletlen műve. A romániai gyümölcs például rendszeresen letöri az árakat, idén csak a hűvös időjárás késleltette a beáramlását. De a minőség, a frissesség, és főleg a nyomon követhetőség már más lapra tartozik.

Így leplezheted le a csalókat egyetlen mozdulattal

De vajon hogyan tudod kiszúrni a hamis "hazai" epret? Ha kinn a regisztrációs szám, a név, a cím, az őstermelői bizonyítvány, már jó jel. Ha ez nincs meg, vagy elkezdenek hebegni-habogni, az gyanús. Lehet, hogy olcsóbb, de nem lehet tudni, honnan jött, mivel kezelték, mennyit utazott – és hogy tényleg friss-e egyáltalán.

Ha pedig biztosra mennél, jövő tavasszal már akár magadnak is nevelhetsz epret a kertedben, ennek a videónak a segítségével: