promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mérgező szamóca terem Magyarországon, így különböztetheted meg az epertől

Mérgező szamóca terem Magyarországon, így különböztetheted meg az epertől

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Rossz vége lehet a túrázásnak, ha nem figyelünk oda.

Természet ízei: csábító, de nem mindig biztonságos

A jó idő beköszöntével minden bizonnyal egyre többen választják szabadidős tevékenységként a túrázást. Ha ezt az erdőben tesszük, ahhoz szorosan hozzátartozik a friss erdei gyümölcsök fogyasztása is - a szeder, a kökény vagy az erdei szamóca kiváló csemegék pihenés közben.

Az óvatosság azonban ilyen sem árt, mert sajnos nem minden ehető, ami piros és lédúsnak tűnik - az egyik legfontosabb szabály a természetben, hogy ha nem ismerjük teljes bizonyossággal az adott növényt, ne kóstoljuk meg.

A véletlenszerű kóstolgatás komoly következményekkel járhat, erről őseink biztosan tudnának mesélni - de akadnak olyan gyümölcsök is, amik megtévesztésig hasonlítnak ehető társaikhoz, mégis baj lehet belőle.

Az indiai szamóca

Az indiais zamóca, más néven indiai pimpó (Potentilla indica) Délkelet-Ázsiából származik, de már Európában is meghonosodott. Eredetileg dísznövényként került be Angliába a 19. században, főként mutatós levelei és talajtakaró képessége miatt.

Bár áltermései élénkvörösek és szamócára emlékeztetnek, ízük sajnos csalódást okoz: szárazak, kesernyések és teljesen élvezhetetlenek. Nagyobb mennyiségben enyhén mérgező is lehet, ami rosszullétet, hasmenést okozhat - érzékenyebb embereknél ennél akár komolyabb problémákat is. Kulináris élmény egyáltalán nem várhatunk tőle, de veszélyessége miatt is érdemes kerülni a fogyasztását.

Hogyan ismerhetjük fel?

A legfeltűnőbb különbség az ehető erdei szamócához (ami földi eper néven is ismert) képest, hogy az indiai áltermés felfelé áll a száron, míg a valódi szamócáé lefelé csüng. A bogyók felszíne is árulkodó: az erdei szamóca magjai alig állnak ki, míg az indiain feltűnően kiemelkednek.

Virágzás idején még könnyebb a különbségtétel: az erdei szamóca fehér virágú, míg az indiai sárgával virít - bár ebben a fázisban még egyiket sem szokták fogyasztani. A levelek hasonlók, de az indiai szamóca levelei sötétebbek és sűrűbbek. Termése nyár végétől őszig is megjelenhet, így ha ekkor látunk piros bogyókat, inkább legyünk gyanakvóak, főleg, ha gyerekek is vannak velünk.

Így néz ki az indiai szamóca:

forrás: TuristaMagazin