promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vakító fényoszlopot láttak egy magyar város fölött, a polgármester is megszólalt

Vakító fényoszlopot láttak egy magyar város fölött, a polgármester is megszólalt

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Kiderült, mi áll a különös jelenség hátterében, sokaknak nem tetszik a dolog.

Sokan nézhettek kérdőn az égre Ózdon és környékén néhány héttel ezelőtt, amikor egy furcsa, kék színben pompázó fénynyaláb jelent meg a város egykori ipari létesítményei fölött. Aki követi a polgármester, Janiczak Dávid bejelentéseit, az értesülhetett arról is, hogy mi van ennek hátterében.

„A floridai Miamiban található Hard Rock Hotel gitárt formázó épületének gitárnyakát, az űrig hatoló lézer nyalábokkal valósították meg, a feltaláló és kivitelező pedig magyar. Itthon viszont még egy ilyen sincs állandó jelleggel telepítve. Mi felvettük vele a kapcsolatot, és Ózdon hamarosan a lerombolt 9 kémény utolsója hasonló lézer nyalábbal lesz életre keltve, körülötte pedig a kémény alsó pár méterét az eredetihez hasonlatosan téglából visszaépítjük”

– írta a városvezető.

Mint fogalmazott, a lézer-kéményt az egész környékről lehet majd látni és egy sokkal átfogóbb turisztikai projekt részeként valósult meg Európai Uniós támogatásból:

„A Múzeum interaktív modern elemekkel fog bővülni, kipróbálhatják a gyári tematikára épülő virtuális valóságot, holografikus kiállítási eszközök, látvány elemek, végre a régi statikus mivoltából a modern technika felhasználásával egy új, izgalmas helyszín lesz."

Vakító fényoszlopot láttak

Ugyanakkor a nem mindennapi látványosság nem nyerte el mindenki tetszését, sokak szerint felesleges pénzkidobás volt, míg mások a fényszennyezés miatt aggódnak, és a környék élővilágát féltik. Janiczak ezekre a felvetésekre is válaszolt:

„Lebontották a kéményeinket, tönkretették a városunkat Most a modern technológia adta látvány és az emberi érdeklődés metszetén próbálunk valamicskét előre lépni, erre az MTA és a Bükki Nemzeti Park is aggódik a lézerkémény miatt, mert az fényszennyező! A rovarokon és madarakon kívül féltik a Bükki Nemzeti Parkot, melynek határa 20 km-re található tőlünk. Senki nem aggódik azonban a Bükki Nemzeti Park határán (a fokozottan védett Szalajka völgy bejáratánál) álló betonkolosszus stadion és környezete miatt, vagy az abból kiömlő fényszennyezés miatt”

írta Ózd újraválasztott polgármestere.

A polgármester szeptember közepén videót is közzétett a lézer-kéményről, a 33 centis átmérőjű fényoszlop próbaüzeme sikeres volt, és mint közölte, a fény csak időszakosan lesz látható, így nem kell aggódni a tartós fényszennyezés miatt sem.