promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő robbanás vakító fénye jelent meg Bejrút fölött az izraeli bombák becsapódása után

Rémisztő robbanás vakító fénye jelent meg Bejrút fölött az izraeli bombák becsapódása után

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

Egy pillanat alatt nappali világosság lett Libanon fővárosában.

Továbbra is rendkívül feszült a helyzet a Közel-Keleten, és egyre kevesebb esély mutatkozik arra, hogy sikerül elkerülni a regionális háború kialakulását. Az eszkaláció elkerülése érdekében ugyan folyamatosan felemeli a hangját több nagyhatalom is, beleértve az Egyesült Államokat és Oroszországot is, Irán legutóbbi támadása Izrael ellen aligha maradhatott válasz nélkül az elmúlt hónapok történéseit nézve.

Libanonban a lakosságon pánikhangulat uralkodott el, az egyre szélesedő konfliktus ütközőpontjaként már szárazföldi harcok is dúlnak a Hezbollah és Izrael között az déli határvidék mentén. Szerdán legkevesebb nyolc izraeli katona vesztette életét, az IDF pedig közleményt adott ki, melyben a környéken élő libanoni civileket menekülésre szólítják fel:

„Az IDF nem akar ártani önöknek, ezért saját biztonságuk érdekében azonnal el kell hagyniuk otthonukat. Az életét veszélyezteti mindenki, aki a Hezbollah tagjai, létesítményei és harci eszközei közelében tartózkodik”

– idézte a Világgazdaság.

Mindeközben Bejrút bombázása is folytatódott, a Földközi-tenger partján álló, több mint 2,5 milliós nagyvárosban szerda éjszaka célzott támadásokat hajtott végre Izrael, ami ezúttal már a városközpontot is érte, ahol egy Hezbollah-hoz köthető kórház működött.

Az első hírek szerint a bombázásban legkevesebb öten életüket vesztették, köztük egy amerikai állampolgár is. A Hezbollah válaszként izraeli tankok megsemmisítéséről számolt be. A libanoni egészségügyi minisztérium pedig már az éjjeli rakétacsapásokat megelőző napon 46 halottról és több tucat sebesültről számolt be.

A rakétatámadásról számos videó készült, melyeken az látható, hogy Bejrút fölött hatalmas füstfelhők gomolyognak, az egyik felvételen pedig egy óriási fényvillanás látható, amely valószínűleg egy másodlagos robbanás eredménye volt a fővárosban.

Az alig több mint 10 ezer négyzetkilométeres országban több mint ötmillióan élnek, mostanra pedig már minden ötödik libanoni lakóhelyük elhagyására kényszerült. A hetek óta tartó légitámadások 1200 ember halálát okozták az országban.

Izrael a háború során több mint 700 katonát vesztett, a civilek pedig itt sincsenek biztonságban, az országot a napokban több száz, Iránból indított rakétával támadták, melyek többségét elfogta a védelmi rendszerük. Jaffában eközben terrortámadás történt, melyben hét izraeli vesztette életét és további 16 személy megsérült, ezt a Hamász vállalta magára.