promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Irán megtámadta Izraelt, Izrael Bejrútot bombázza, így lehet a helyzetből világháború

Irán megtámadta Izraelt, Izrael Bejrútot bombázza, így lehet a helyzetből világháború

Borítókép:  Profimedia
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Felvázoljuk, miként tudna megvalósulni a legrosszabb forgatókönyv. 

Az Irán-Izrael Konfliktus Legújabb Fejleményei és a Nagyhatalmak Szerepe

Az elmúlt hetekben az Irán és Izrael közötti feszültségek drámai módon fokozódtak, miután Izrael egyre kiterjedtebb háborúba kezd a Közel-Keleten - Libanon bombázása ma reggel is folytatódott, és hadműveletek vannak Szíriában, Jemenben is. A  konfliktus legutóbbi eseményei során Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki Izrael felé, válaszul Izrael korábbi légicsapásaira és katonai műveleteire Libanonban a Hezbollah, illetve Szíriában és Gázában a Hamasz ellen. A támadásokat amerikai hadihajók próbálták megállítani a Földközi-tengeren, amelyek elfogórakétákkal védték Izraelt.

Az események arra mutatnak, hogy a helyzet bármikor tovább eszkalálódhat. Az igazi kérdés azonban nem az Irán és Izrael közötti konfliktus mértéke, hanem az, hogy a nagyhatalmak—különösen az USA és Oroszország—mennyire vonódnak bele a konfliktusba. Egy teljes körű háború, világháború csak akkor alakulhat ki, ha ezek a nagyhatalmak közvetlenül is támogatni kezdik a szembenálló feleket: az Egyesült Államok Izrael mellett, Oroszország pedig Irán oldalán.

Jelenleg az Egyesült Államok katonai támogatást nyújt Izrael számára, többek között elfogórakéták biztosításával, amelyekkel segíti a rakétatámadások elhárítását. Oroszország azonban még nem avatkozott be nyíltan, de diplomáciailag és fegyverkezési szinten támogatja Iránt​.

Miért Fontos a Nagyhatalmak Szerepe?

A konfliktus eszkalálódásával kapcsolatos félelmeket az növeli, hogy ha az USA és Oroszország nyíltan bekapcsolódnak a harcokba, az komoly világháborús kockázatot jelentene. Egy ilyen szcenárió globális gazdasági és katonai következményekkel járna, amely nemcsak a Közel-Keletet, hanem a teljes nemzetközi közösséget érintené.

Amíg azonban a két nagyhatalom közvetlen katonai szerepvállalása elmarad, a konfliktus inkább regionális marad, amelynek „csupán” gazdasági hatásai lehetnek, például a nemzetközi olajárak ingadozása. A közel-keleti olajszállítmányok biztonsága már most veszélyben van, ami hatással lehet a globális ellátási láncra.

A Konfliktus Kimenetele

A jelenlegi állapotok mellett a legvalószínűbb forgatókönyv a konfliktus további lokális eszkalációja, amely főként a Közel-Keletet destabilizálhatja. Az USA és Oroszország ugyan érintett a konfliktusban, de jelenlegi stratégiájuk inkább a diplomáciai és közvetett támogatásra korlátozódik, miközben igyekeznek elkerülni a közvetlen katonai konfrontációt. A helyzet tehát továbbra is ingatag, de a háború kiterjedése jelen pillanatban csak a nagyhatalmak beavatkozásán múlik​