promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Izrael megtette, amitől tartott a világ, a szakértők szerint óriási háború jöhet, az egész Közel-Kelet lángba borulhat

Izrael megtette, amitől tartott a világ, a szakértők szerint óriási háború jöhet, az egész Közel-Kelet lángba borulhat

Borítókép:  Profimedia
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Oroszországban "különleges", Izraelben "korlátozott" katonai műveletnek hívják a szárazföldi támadást egy másik ország ellen.

Izrael újabb támadást indított Libanon ellen: a Közel-Kelet lángba borulhat

Izrael és Libanon közötti feszültség új szintre lépett, miután az izraeli hadsereg (IDF) az elmúlt napokban jelentős támadásokat hajtott végre Hezbollah célpontok ellen Libanon területén. Az izraeli vezetés szerint ezek az akciók a Hezbollah fegyverraktárainak és kommunikációs központjainak megsemmisítésére irányultak, hogy megbénítsák a szervezet támadóképességét, és így hosszú távon garantálják Izrael északi határának biztonságát​.

Az izraeli hadsereg fokozott katonai jelenléttel készül egy esetleges szárazföldi invázióra is, amely az IDF állítása szerint „korlátozott időtartamú” és „csak a határ menti Hezbollah pozíciók megsemmisítésére” irányulna.

A nemzetközi közösség azonban egyre hangosabban sürgeti Izraelt, hogy tartózkodjon a konfliktus további eszkalációjától. Az Egyesült Államok kormánya közölte, hogy bár megérti Izrael biztonsági aggályait, egy ilyen akció könnyen olyan „küldetési túltengéssé” válhat, amely hosszú távon súlyos politikai és katonai következményekkel járhat​.

A nemzetközi reakciók

Az izraeli légi csapások hatására Libanon déli része, különösen a Hezbollah által ellenőrzött területek, súlyos károkat szenvedtek. A Hezbollah vezetése kijelentette, hogy készen állnak bármilyen szárazföldi támadás visszaverésére, és Naim Qassem, a szervezet újonnan kinevezett vezetője, a libanoni kormány segítségét is kérte a határ menti biztonsági helyzet stabilizálására.

A libanoni miniszterelnök, Najib Mikati szerint a helyzet annyira kritikus, hogy a teljes régió békéjét veszélyezteti. A libanoni kormány azonban egyelőre nem egyezett meg a Hezbollahhal abban, hogyan kezeljék az izraeli támadásokat, és nem tisztázott, milyen eszközökkel kívánják a helyzetet stabilizálni​.

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell és az ENSZ főtitkára, António Guterres is a katonai műveletek azonnali befejezésére szólított fel. Az ENSZ aggódik, hogy a mostani izraeli akciók hasonló következményekkel járhatnak, mint a 2006-os libanoni háború, amely hosszú évekre megbénította Libanont és az egész régió destabilizációjához vezetett​.

A támadás hatása a Közel-Keletre

Izrael libanoni hadműveletei már most is komoly hatással vannak a régió politikai és katonai helyzetére. A Hezbollah vezetőjének, Hassan Nasrallah-nak a halála óta Irán és Szíria is fokozott készültségben van, mivel attól tartanak, hogy Izrael további támadásokat indíthat a térségben. Az iráni vezetés felszólította a Hezbollahot, hogy fokozza a harci cselekményeket, és azt ígérte, hogy támogatni fogják a szervezetet minden eszközzel​.

A régió több országa, beleértve Törökországot és Katar-t is, elítélte Izrael akcióit, és azonnali tűzszünetet követeltek. Az Al-Jazeera arab hírcsatorna tudósításai szerint több közel-keleti országban tüntetések robbantak ki, és a közvélemény egyre inkább attól tart, hogy a jelenlegi konfliktus egy újabb, még pusztítóbb háborúhoz vezethet a Közel-Keleten​.

Az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyja Izrael „szélsőjobboldali kormányának” nagyobb céljait: Elemző

Nabeel Khoury, volt amerikai diplomata és a washingtoni Arab Központ vezető kutatója az Al Jazeera hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy Izrael jelenlegi konfliktusaiban nem csupán egyének likvidálására összpontosít, hanem sokkal szélesebb körű célokat követ a régióban.

„Úgy gondolom, amit az Egyesült Államok figyelmen kívül hagy — és talán szándékosan —, az az, hogy Izraelben egy vallási és szélsőjobboldali kormány van hatalmon, amelynek céljai nem korlátozódnak csupán egyes személyek célzott kiiktatására”

– mondta Khoury.

„Katonai szempontból kiválaszthatják a megfelelő célpontokat és megölhetnek bizonyos embereket, de terveik ennél sokkal tágabbak. Az egész Gázára, Ciszjordániára, és most már egyértelműen Libanonra is kiterjednek”

– fejtette ki.

Khoury szerint nem valószínű, hogy Izrael beavatkozása Libanonban rövid életű lesz, és biztosan nem lesz „sétagalopp” az izraeli hadsereg számára.

„Ne számítsunk arra, hogy ez csak egy gyors átmenet lesz Libanonon keresztül. Ez nehéz lesz számukra, és a libanoni ellenállás valószínűleg arra fogja kényszeríteni őket, hogy tovább maradjanak, függetlenül attól, hogy akarják-e vagy sem”

– tette hozzá.

Khoury kijelentései rávilágítanak arra, hogy az Egyesült Államoknak talán szándékosan nem veszi figyelembe az izraeli kormány politikai és katonai célkitűzéseinek valódi terjedelmét, amely messze túlmutathat a jelenlegi katonai műveleteken.

Különböző arab források már statisztikákat is közzétettek az elmúlt egy hét áldozatai számairól, igaz, ezeket még nemzetközi szervezetek nem erősítették meg - minden bizonnyal az előttünk álló háborúban is nagyon nehéz lesz eligazodni, Izrael ugyanis saját bevallása szerint mindent megtesz a civil életek védelme érdekében, míg az arab államok szerint féktelen mészárlást rendeznek:

A konfliktus jövője

Elemzők szerint, ha Izrael folytatja a katonai műveleteket Libanonban, az nemcsak a Hezbollah válaszcsapásait fogja fokozni, hanem más regionális szereplők, például Irán és a palesztin milíciák beavatkozását is kiválthatja. Ez pedig könnyen egy olyan láncreakcióhoz vezethet, amely az egész Közel-Keletet lángba boríthatja. A Washington Post jelentése szerint az amerikai vezetés jelenleg azon dolgozik, hogy diplomáciai úton megfékezze a konfliktust, de egyelőre nem látszik kompromisszumos megoldás a felek között​

forrás: Al-Jazeera, The Times of Israel