promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Földi pokollá vált Ukrajna, egyre többen nyilatkoznak a mindennapi életről, rettegnek az állampolgárok

Földi pokollá vált Ukrajna, egyre többen nyilatkoznak a mindennapi életről, rettegnek az állampolgárok

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

A kényszersorozások egyre durvábbak.

Kényszersorozás és ellenállás Ukrajnában

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajnában egyre súlyosabb intézkedéseket vezettek be a katonai utánpótlás biztosítására, ami számos ukrán férfit és családjukat nehéz helyzetbe hozott. A helyi toborzóközpontok munkatársai rendszeresen ellenőrzik az emberek papírjait nyilvános helyeken, és gyakran próbálnak behívókat kézbesíteni. Sok esetben ez komoly ellenállással találkozik, ami nem egyszer erőszakos összecsapásokba torkollik.

Egyes fiatal férfiak otthonukban rejtőzködnek, míg mások pénzért próbálnak kibújni a sorozás alól. Az interneten számos videó kering, amelyek ilyen összetűzéseket mutatnak be, növelve a társadalmi feszültséget és a bizalmatlanságot a kormányzat intézkedéseivel szemben.

Egy fiatal ukrán pár névtelenül osztotta meg gondolatait a Tényekkel az országban uralkodó helyzetről. Elmondásuk szerint több közeli barátjukat és családtagjukat is katonák tartóztatták le, majd a frontvonalra vezényelték őket. A nő arról számolt be, hogy 57 éves édesapját is a munkahelyén fogták el, majd több kollégájával együtt kényszerítették a harcmezőre. Két-három héttel később a csoport több mint fele már életét vesztette a fronton – mesélte a nő, aki kérte, hogy neve maradjon titokban.

A sorozási szabályok szigorítása és a menekülési kísérletek

2024-ben Ukrajna tovább szigorította a sorozási törvényeket, kiterjesztve a hadkötelesek körét a 25 éves férfiakra is. Ennek hatására egyre többen próbálnak menekülni az országból, sokan pedig illegális módszerekhez folyamodnak, hogy elkerüljék a sorozást. Az ukrán hatóságok közlése szerint már több mint 900 ember ellen indult eljárás a katonai szolgálat elkerülése miatt, és közel 768 ezer ukrán férfi keresett menedéket az Európai Unió különböző országaiban.

[[cikk1]]

A határon való átkelés szigorú ellenőrzés alá esik, de sokan próbálkoznak hamis papírokkal, vagy illegális embercsempészek segítségével átjutni a szomszédos országokba. Az olyan veszélyes útvonalak, mint a Tisza folyón keresztüli átkelés, gyakran tragikus kimenetelűek, és több halálesetet is okoztak az elmúlt évben​.

A háború árnyékában: társadalmi kihívások és kettős mércék

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Ukrajna bizonyos szektorokban, mint a közszolgáltatás, oktatás vagy média, felmentést biztosít a sorozási kötelezettség alól. Ez azonban nem minden esetben egyértelmű: sok olyan munkavállalót is a frontra küldenek, akik kritikus szerepet töltenének be saját területükön.

A társadalmi szervezetek szintén veszélybe kerültek, hiszen több kulcsfontosságú segítő személyt besoroztak, ami jelentős nehézségeket okoz az általuk támogatott csoportok számára. Az ukrán kormány továbbra is küzd a besorozási rendszer igazságos működtetéséért, de a társadalom megosztottsága egyre mélyül, hiszen sokan nemzeti kötelességüknek érzik a szolgálatot, míg mások inkább a menekülést választják, hogy megóvják magukat és családjukat a háború borzalmaitól​.

forrás: Kyiv Post