promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gyerekek életét mentette meg a hős kamionos az M0-son, pillanatokon múlt, hogy nem történt tragédia

Gyerekek életét mentette meg a hős kamionos az M0-son, pillanatokon múlt, hogy nem történt tragédia

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Autó & Motor
Kategória fejléc
Promotions

El is mehetett volna a balesetező autó mellett, nem tette, sőt, azonnal felismerte, hogy nagy a baj.

Bármikor és bárhol jöhet egy hirtelen műszaki hiba, nem véletlenül szajkózzák, hogy vezetés közben egy másodpercig sem lankadhat a figyelmünk, hiszen a lehető legváratlanabb helyzetben kell megfelelő döntést hoznunk, ami életet menthet.

Ezért fontos, hogy ne a telefonunkkal, ne a mellettünk ülővel, hanem a vezetéssel és a forgalom többi résztvevőjével legyünk elfoglalva a kormány mögött, hiszen csupán pillanataink vannak arra, hogy helyesen reagáljunk egy vészhelyzet esetén.

Néhány nappal ezelőtt Magyarországon láthattuk erre a legjobb példát, a nagy forgalomban ugyanis egy ijesztő jelenet történt, melyet a Magyar Közút egyik forgalomfigyelő kamerája rögzített.

„Nemrég az M0-s autóúton egy autós elvesztette uralmát a kocsija felett, nekiment a belső szalagkorlátnak, majd onnan a külső sávban állt meg. Szerencsére senki sem sérült meg és ebben hatalmas szerepe volt a mögöttük érkező kamionosnak, aki megállt, bevédte őket és segített nekik. Ha nem így tesz, ki tudja mi lett volna az autóban ülő 4 gyermekkel és nagymamájukkal”

– írta a Magyar Közút, az esetről pedig egy videót is mutattak.

Ebben az látszódott, hogy a kisodródó autó a külső sávban állt meg, alig néhány méterre a mögötte érkező kamiontól, melynek sofőrjének volt annyi lélekjelenléte, hogy kitegye a vészvillogót, ezzel is segítve a bajbajutottaknak.

Hogy mi történt a szalagkorlátnak csapódó személyautóval, az nem világos, az viszont teljesen egyértelmű, hogyha a kamion továbbhalad, valószínűleg valamelyik érkező jármű nekicsapódik az úton veszteglő autónak, aminek belálthatatlan következményei lettek volna.

Ez szerencsére nem történt meg, és nagyon sokan példát vehetnének erről az esetről, kellő odafigyeléssel rengeteg balesetet és tragédiát lehetne ugyanis megelőzni, arról nem is szólva, hogy a cserbenhagyást a KRESZ világosan megfogalmazza és komoly büntetést kockáztat, aki nem tartja be az előírtakat:

A Btk. 239-es paragrafusa szerint „ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

"Baleset fogalmán nem csupán testi sérülést, halált vagy anyagi kárt eredményező szerencsétlenséget kell érteni, hanem a közlekedés körében bekövetkezett olyan eseményt is, amely közvetlen veszélyhelyzetet idéz elő, és amelynek a hatókörében egy vagy több személy tartózkodik"

– írja a törvénykönyv.