promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bivalyerős kamionokkal vonszolták a félezer tonnás úszó erődöt, egy hétig tartott az út

Bivalyerős kamionokkal vonszolták a félezer tonnás úszó erődöt, egy hétig tartott az út

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Autó & Motor
Kategória fejléc

Kemény meló a költözködés, pláne ha egy tengeralattjárót kell elvinni A-ból B-be.

A hetedikről lecipelni egy ruhásszekrényt nem kellemes dolog, egy antik zongorát meg egyenesen kínszenvedés átmozgatni egyik helyről egy másikra. Gondoljunk bele, milyen lehet egy tengeralattjárót elköltöztetni?

Ide nem elég a ponyvás autó, rengeteg szakember összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy a német haditengerészet U17 S196 típusú tengeralattjáróját a speyeri Technik Museumból a 45 kilométerre található Sinsheimbe szállítsák.

A szóban forgó tengeralattjáró építését egyébként 1965-ben kezdték el és 3 év múlva bocsátották vízre, majd egészen 1990-ig szolgált a Bundesmarine, vagyis a nyugatnémet haditengerészet kötelékében. Feladata a NATO-erők védelme volt a hidegháborús konfliktusok idején, főként a Balti-tenger térségében.

Bivalyerős kamionok kellettek

A nagy utazás első fázisa során egy úgynevezett mélybölcsős trélerre kellett helyezni az U17-est, majd Mannenheim folyami kikötőjébe szállították, hogy ott hajóra pakolják. Itt lényegében oldalára kellett fordítani a tengeralattjárót, máskülönben egyszerűen nem fért volna el a Rajna hídjai alatt.

Innen jött még egy 30 kilométeres közúti utazás, ahol már az is lehetetlen feladatnak tűnt, hogy megközöljék a házakat a csaknem 46 méter hosszú és 5 méter széles tengeralattjáróval, amit függőlegesen eresztettek le a trélerre, és többször is meg kellett igazítani, a végén pedig el kellett dönteni, hogy felférjen.

A nem mindennapi szállítmányt egy 8x6-os hajtásképletű, 680 lóerős MAN TGX 41.680 nehézvontatóra bízták, a műveletet pedig két 600 lóerős Mercedes-Benz Actros segítette. A szerelvény össztömege ezzel elérte az 500 tonnát!

Nem véletlen, hogy rengeteg bámészkodó kísérte csaknem egyhetes útja során a tengeralattjárót, néhány esetben pedig szó szerint centikre a házfalaktól sikerült elfordulni vele, miközben városokon, körforgalmakon keresztül haladtak el. Végül aztán célba ért a szállítmány, amit nagyon komoly rendőri biztosítás mellett juttattak el Sinsheimbe, ahol szintén egy múzeumban helyezték el.

Hogy mennyibe került az igencsak túlméretes szállítmány útja, azt megtippelni is nehéz lehetne, mindenesetre az ehhez hasonló munkákra specializálódott Kübler Spedition számára úgy tűnik nincs megoldhatatlan, korábban már egy Airbus A380 215 tonnás törzsét is elvitték Drezdából Hamburgba, ami szintén komoly kihívás volt.