promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Méreggel teszik gusztusossá a tartósított húsokat, legyünk óvatosak velük

Méreggel teszik gusztusossá a tartósított húsokat, legyünk óvatosak velük

Borítókép:  Profimedia
Külföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

Mitől maradnak a bolti szalámik, sonkák és más hústermékek hosszú hónapokon keresztül gusztusosan pirosak? Az élelmiszeripari mérgek is szerepet játszanak ebben.

Az élelmiszeripar furcsa eljárásokat alkalmaz, csak hogy elnyerje a vásárlók kegyeit. Gondoljunk csak a kristálycukorra, amely természetes állapotában barnás színű, de kénsavval többször is kezelik, hogy csillogóan fehérré váljon.

Hasonló a helyzet a tartósított húsok esetében is. A friss termékek gyorsan bebarnulnak, beszürkülnek, fogyasztói szemmel „gusztustalanná” válnak, ezzel pedig kezdeni kell valamit. És ekkor lép a színre a nitrites pác-só.

A különféle nitritvegyületek kedvelt adalékok az élelmiszeriparban. Elsősorban a húsfélék tartósítására szolgálnak, és ennek fontos része a termékek színének fixálása, vagyis az, hogy megőrizzék ínycsiklandó pirosas színüket.

A nitrites pác-só kis mennyiségben veszélytelen, de azt persze senki sem vizsgálja, hogy egyénenként mennyit fogyasztunk belőlük. Márpedig nagyobb mennyiségben bejuttatva a szervezetbe hozzájárulhat a vastagbél- és végbélrák kialakulásához, és a WHO szerint már napi 50 gramm ilyen húsféle rendszeres fogyasztása is legalább 18 százalékkal növeli a daganatok kialakulásának esélyét.

A pác-só a hemoglobin lebomlásának gátlásával küzd a hús beszürkülése ellen, de kordában tartja azokat a baktériumokat is, amelyek a botulizmust okozzák. Ezt kolbászmérgezésnek is hívják, és eleinte „csupán” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel tünetként, de később idegbénulás és akár halál is.

Ijesztő, de a nátrium-nitrit (ezt tartalmazza a pác-só is) tulajdonképpen méreg, amelynek a napi maximum megengedett beviteli mennyisége 0,06 mg testsúly-kilogrammonként. A halálos adagot ennek az ezerszerese (71 mg) jelenti, de ki tudja, milyen módon halmozódik fel a szervezetünkben, hogy lassan végezzen velünk.

Szalonna nátrium-nitrittel és anélkül: