promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Jön a nagy KRESZ-átalakítás: mutatjuk a részleteket, jelentős változásokat vezethetnek be a vezetésoktatásban és jogosítványszerzés körül

Jön a nagy KRESZ-átalakítás: mutatjuk a részleteket, jelentős változásokat vezethetnek be a vezetésoktatásban és jogosítványszerzés körül

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Visszahoznák a szimulátorokat, családtagok számára is engedélyezett lehet a vezetésoktatás, és még sok más változás lehet a KRESZ-ben.

Komoly változások jöhetnek a KRESZ-ben, az Építési és Közlekedési Minisztérium most konkrét terveket vázolt fel a napokban tartott háttérbeszélgetésen, amiről a 24.hu számolt be részletesen. Az eseményen a jogosítványszerzés, illetve az oktatás és a vizsgáztatás megújításának részleteit vázolták fel. Az új KRESZ-átdolgozás célja az, hogy a közlekedésbiztonság javítása mellett a vezetési oktatás és vizsgáztatás is korszerűbbé váljon. Az alábbiakban bemutatjuk a tervezet főbb elemeit.

Vezetéstámogató rendszerek integrálása

A tervezet egyik fő eleme, hogy engedélyeznék a vezetéstámogató rendszerek használatát a vezetési oktatásban és vizsgáztatásban. Ez magában foglalja a sávkövető rendszerek, vészfék-asszisztensek és egyéb, a modern autókban megtalálható technológiák alkalmazását. Ezek a rendszerek segíthetnek a tanulóknak abban, hogy biztonságosabban és magabiztosabban vezessenek, miközben hozzászoknak a legújabb technológiákhoz.

Szimulátorok újbóli bevezetése

A kritikus forgalmi helyzetek gyakorlására újra bevezetnék a szimulátorok használatát az oktatásban. A szimulátorok lehetőséget biztosítanak a tanulóknak, hogy biztonságos környezetben gyakorolják a vészhelyzeti manővereket és egyéb, a valós forgalomban előforduló kihívásokat. Ezáltal csökkenthető a balesetek száma és növelhető a tanulók felkészültsége.

Családtagi oktatás engedélyezése

Egy másik fontos elem a családtagi oktatás engedélyezése, ami lehetővé tenné, hogy a jogosítvánnyal rendelkező családtagok segítsenek a tanulók felkészítésében. Természetesen ez szigorú feltételekhez lenne kötve, például meghatározott tapasztalattal és büntetlen előélettel rendelkező személyek oktathatnának. Ez az intézkedés megkönnyítené a tanulók számára a vezetési gyakorlat megszerzését, miközben csökkentené az oktatási költségeket.

Jogosítvány visszaszerzése

A jogosítvány visszaszerzésének feltételei szigorodnának. Azoknak, akik elvesztették a jogosítványukat, ismét bizonyítaniuk kellene a KRESZ és a vezetési tudásukat. Ez magában foglalhatná az elméleti és gyakorlati vizsgák újbóli letételét is. Az intézkedés célja, hogy biztosítsa, hogy csak azok a sofőrök kerüljenek vissza a forgalomba, akik valóban alkalmasak a biztonságos közlekedésre.

A minisztérium közölte, hogy a változtatásokon dolgozó munkacsoportoknak 2025 márciusáig kell letennie a kormány asztalára a végső javaslatcsomagot, tehát ezek még nem eldöntött dolgok, de ezekre támaszkodhatnak majd a jogalkotók az új KRESZ kialakításánál.