promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megszűnik az eddig ismert autózás, az új EU-s szabály minden járműre kötelező érvényű lesz, drágulás is jön

Megszűnik az eddig ismert autózás, az új EU-s szabály minden járműre kötelező érvényű lesz, drágulás is jön

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A jelentős mértékű digitalizáció jelentősen megváltoztatja majd az autós utazást, sok mindent tudni fognak rólunk.

2024-től az Európai Unióban új rendelet lép életbe, amely előírja, hogy minden újonnan gyártott autót kötelezően fel kell szerelni intelligens sebesség-korlátozó rendszerrel (Intelligent Speed Assistance, ISA). Ez a döntés az európai közúti közlekedés biztonságának növelését célozza, mivel a gyorshajtás az egyik leggyakoribb oka a közúti baleseteknek.

Az ISA technológia lényege, hogy a gépjárművekbe épített rendszer képes érzékelni az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatárt, és automatikusan korlátozza a jármű sebességét ennek megfelelően.

Ez a rendszer GPS-adatok, közlekedési táblák felismerésére szolgáló kamerák, valamint a közúti infrastruktúrával való kommunikáció révén működik. Az ISA célja nem csupán a balesetek számának csökkentése, hanem a közlekedési kultúra javítása is, hiszen a sebességkorlátozás betartásával jelentősen csökkenhet a halálos kimenetelű balesetek száma - kevésbé optimisták szerint pedig még komolyabb, szigorúbb kontrollt fog eredményezni a lakosság felett.

Az új szabályozás bevezetését megelőzően számos vita és tesztelés zajlott le. A technológia támogatói szerint az ISA bevezetése forradalmi változást hozhat a közlekedésbiztonság terén, mivel az automatizált sebességszabályozás révén a vezetők kevésbé lesznek kitéve a gyorshajtás veszélyeinek.

A kritikusok azonban aggályaikat fejezték ki a rendszer hibalehetőségeivel és a vezetői szabadság korlátozásával kapcsolatban. Mindezek ellenére az Európai Unió határozottan kitartott a rendelet mellett, hangsúlyozva, hogy az ISA kulcsszerepet játszhat az Unió 2050-re kitűzött céljának elérésében, amely szerint nullára kívánják csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát.

Az ISA technológia bevezetése nemcsak a gyártók számára jelent kihívást, hanem a fogyasztók számára is, hiszen az új autók ára várhatóan emelkedni fog a rendszer beépítése miatt. Ugyanakkor hosszú távon a közlekedési balesetek csökkenésével járó előnyök messze felülmúlhatják a kezdeti költségeket. Az európai autógyártók többsége már megkezdte az átállást az új szabványokra, és számos modelljük már most is rendelkezik sebességkorlátozó funkcióval.

Magyarországon, ahol szintén kötelező lesz az új szabályozás alkalmazása, a sebességhatárok a következők:

  • Lakott területen belül: 50 km/h
  • Lakott területen kívül: 90 km/h
  • Autóúton: 110 km/h
  • Autópályán: 130 km/h

Ezek a sebességhatárok jól ismertek a magyar közlekedők körében, ám az új rendszer bevezetésével várhatóan még nagyobb figyelem irányul majd azok betartására. A magyar autósoknak nem csupán az új technológiai követelményekhez kell majd alkalmazkodniuk, hanem a közlekedési szokásaikat is hozzá kell igazítaniuk az európai normákhoz.

Az ISA technológia bevezetése mérföldkő lehet a közlekedésbiztonság terén. Bár az új szabályozás némi bizonytalanságot és ellenállást válthat ki, fontos hangsúlyozni, hogy az elsődleges cél a balesetek számának csökkentése és az emberi életek védelme. Az új rendszerek használatával egy biztonságosabb, balesetmentesebb jövő felé haladhatunk, ahol az utak kevésbé lesznek veszélyesek mind a sofőrök, mind a gyalogosok számára.

forrás: rac.co.uk