promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Elhűltek a tudósok egy több száz éves maja múmia szájában talált dologtól

Elhűltek a tudósok egy több száz éves maja múmia szájában talált dologtól

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Megdöbbentő dolgokat csináltak a maják, de ez több mindent is jelenthet.

Megdöbbentő, megrázó és egyben csodálatos is a felfedezés.

A maja az Újvilág leghíresebb civilizációja, amely Mezoamerikában bizony nagyon sok nyomot hagyott maga után, aztán mindenki megdöbbenésére ezek a nyomok pár évszázad alatt el is tűntek, hiszen a sűrű dzsungel benőtt mindent. Pedig ezek a nyomok, amelyeket elnyelt a sűrű növényzet több százezres nagyvárosokat rejtettek, városok és települések elképesztő láncolatát.

Majd csak a 19. században fedezik fel ezeket újra, és ez a felfedezés a mai napig folytatódik, a híres LIDAR-technológia az elmúlt években azt eredményezte, hogy döbbenetes mennyiségű épületet, utat és települések nyomait találjuk meg újra a dzsungel mélyén.

Ennek következtében pedig egyre többet tudunk a maják anyagi kultúrájáról.

Elképesztő, hogy maja múmiák testén és elhunytak csontjain mit találtak a szakértők és a tudósok. Rögtön mást fogsz gondolni, hogy mit jelent az, hogy valaki  mindent megtesz azért, hogy szépnek látszódjon. Manapság a szépség számtalan formát ölthet, és nagyon sok módja van annak, hogy testünket széppé varázsoljuk, elbűvölően nézzünk ki.

A maják azonban ezt is a csúcsra járatták.

A maják ugyanis a fogaik közepébe tettek ékszereket, a legtöbbször jáde ásványokat. Ez pedig arról is sokat elmond nekünk, hogy milyen fejlett ismereteik voltak az emberi fogakkal kapcsolatban. Valószínűleg, hogy a fogorvosaik igazán sokat tudhattak az emberi fogakról, és eszközöket is gyártottak annak érdekében, hogy ezeket a szépészeti beavatkozásokat elvégezhessék azokon, akik hozzájuk fordultak a fogaik ásványosítását illetően.

A fogakba vályt lyukak nagyon pontosak, így a fogorvosaiknak is nagyon pontosan és szuperprecíziós eszközökkel kellett dolgozniuk, hogy tökéletes legyen az alkotás a műtét végére. Azt is sejtik a szakértők, hogy növényi nedveket használhattak fel ahhoz, hogy az ásványok beletapadjanak a fogaikba. Találtak olyan fogsorokat,

amelyek esetén mindegyik fog közepét díszíti valamiféle ásvány.

Még több elképesztő tény a majákról, ezekre még álmodban sem mertél gondolni: