promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szenzáció, magyar kapcsolat az ókori egyiptomi piramisok földjével, imádni fogod ezt a történetet

Szenzáció, magyar kapcsolat az ókori egyiptomi piramisok földjével, imádni fogod ezt a történetet

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Kevesen ismerik ezt a történetet, pedig az egyik legzseniálisabb történet. Egyiptom-Magyarország.

Az ókori Egyiptom világa az egyik legrejtélyesebb világ, ami számtalan embert megérint nemre, korra és tartózkodási helyre való tekintet nélkül. Egy univerzális kapcsolódás a kultúrák között, ahol szóba kerülnek az ókori világ kincsei, a piramisok vagy a szarkofágok, ott már közös nyelv tud kialakulni. Hatalmas vitákat is tud kavarni egy-egy új elmélet vagy felfedezés, amely a piramisokkal kapcsolatba napvilágot lát.

De mégis melyik a legcsodálatosabb művészeti alkotás, amely előkerült Egyiptom földjéből?

Valószínűleg sokan Tutanhamon halotti maszkját említenék, ám a második helyen már ott lehetne Nofertiti portréja is, amely a maga valójában tárja elénk, hogy nézett ki az ókori világ egyik legíhresebb fáraófelesége, Nofertiti, aki Ehnaton fáraó felesége volt, egy ókori világbeli királyné. A királyné kilétét rengeteg rejtély lengi körül, hiszen még a származásáról is csak nagyon kevés információnk van.

Ám a portré a világ egyik csodája, amelyről rengeteg tudományos cikk is született.

Ma Berlinben, a Neues Múzeumban őrzik.

Részletgazdag és nagyon megnyerő ábrázolás, aki egyszer látja, sosem felejti, hiszen a történelem egy olyan lenyomata, amely felbecsülhetetlen épségben őrizte meg egy királyné arcvonásait, testének egy darabját.

Azt feltételezik, hogy azért készült, és azért ennyire részletgazdag, hogy az uralkodó feleségének ne kelljen sosem modellt állni a portré elkészítése után, hanem legyen egy olyan kész kép, amelyet használhatnak majd. 1912-ben találták meg Egyiptom földjében, majd Németországba került, több beszámoló szerint az egyiptomi hatóságok megkerülésével.

Az időtlen női szépség lenyomata.

Körülbelül 3300 éve készült az alkotás.

Érdekesség, hogy röntgenfelvételek alapján azt is kiderítették a kutatók, hogy van egy másik réteg is a most látható réteg alatt, amely még realisztikusabban ábrázolja a királynét, de az utolsó simításokkal a művész végül ezt eltűntette, nem láthatjuk így a mészkőbe faragott apró ráncokat.

Ami viszont magyar szempontból nagyon érdekes a portré kapcsán, hogy 2003-ban a Kis Varós nevű magyar művészcsoport a saját maguk alkotta bronztestre illeszthette a szobrot szakértők és szakemberek segítségével. A nagy művészi produkció tisztelgés volt Nofertiti előtt. ITT lehet képet nézni az ábrázolásról.

(Forrás: Wikipedia, The Guardian)