promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gigászi, nem emberi sírt nyitottak ki az egyiptomi piramisok mellett

Gigászi, nem emberi sírt nyitottak ki az egyiptomi piramisok mellett

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Egyiptom egyik legtitokzatosabb helye ez a piramisok mellett, óriási szarkofágokkal.

Az egyiptomi piramisok a világ hét csodája köz étartoznak, de ezek az egyetlen ember alkotta csúcsteljesítmények a csodák világából, amelyek átvészelték az évszázadok, sőt, évezredek dúlását. A piramisok funkciójáról azóta is élénk viták zajlanak, ám a nagy rejtély, Egyiptom ókori építményei így is arra sarkallják a szakértőket, tudósokat és régészprofesszorokat, hogy a sivatag mélyén megtalálják a kulcsot a civilizáció építményeihez.

Újabb és újabb kutatások tárják fel az ókori Egyiptom elképesztően misztikus és színes világát.

Rengeteg titok lapul még a mélyben.

Ám vannak olyanok, amelyeket ugyan felszínre hoztak már a szakértők, ám így is óriási ámulatot váltanak ki minden egyes említéskor.

Fontos kultusz Egyiptomban.

A szakkarai Szerapeum az egyik legimpozánsabb ókori építmény, amit Egyiptomban találtak az évezredek alatt. A területen többek között óriási szarkofágokat találtak a kutatók, amelyek nem emberekhez kötődtek.

De akkor még milyen élőlények szent sírja, szent sírkamrája a Szerapeum?

Egy szent kultusz helye ez, amelybe folyamatosan temetkeztek. Ápisz szent bika kultuszának helye, a kultsuz szerint pedig ezek az állatok halhatatlanná váltak, hiszen Ptah isten főldi reinkarnációi voltak. Körülbelül hatvan óriási állatot temttek el ide az egyiptomiak, a kultsuz helye pedig lassan egy hatalmas föld alatti birodalommá avatta a helyszínt, ahogy a hagyomány egyre fontosabb lett az egyiptomi fáraók számára.

A történelem során nagyon sokszor kifosztották ezeket a sírokat, mivel elképesztő tárgyakkal temették el a szent bikákat. Több tonna arany és ezüst lehetett eredetileg ezekben a föld alatti járatokban, de ezek közül a legtöbbet elvitték már az újrafelfedezés előtt.

A szarkofágok négy méter hosszúak, és egyenként 40 tonnánál is többet nyomnak, így lenyűgöző látványt nyújtanak.

Több tucat szent bika síremléke található ezekben a föld alatti járatokban, sok helyen pedig hatalmas sztélék mesélnek arról, hogy mely fáraók uralkodása alatt éltek azok az állatok, amelyek a hatalmas síremlékekbe kerültek az évszázadok alatt.

Így néznek ki a gigász sírok Egyiptomban: