promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ember-majom hibrid létrehozására tett kísérletet egy orosz tudós, ez lett az eredmény

Ember-majom hibrid létrehozására tett kísérletet egy orosz tudós, ez lett az eredmény

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A kísérlet valahol félúton van a hátborzongató és a lenyűgöző között. 

Ilya Ivanov: A mesterséges megtermékenyítés úttörője

Ilya Ivanov, a 20. század eleji orosz biológus, forradalmasította a mesterséges megtermékenyítést az állattenyésztés terén. Kísérletei során képes volt egyetlen csődör spermájával több száz kancát megtermékenyíteni, ami hatalmas áttörésnek számított. Módszerei világszerte elterjedtek, és számos mezőgazdasági ágazatban alkalmazták őket. Ez a tudományos siker azonban csak a kezdet volt Ivanov karrierjében​.

Az ember-majom hibrid ötlete: Darwin elméletének bizonyítása

Ivanov az 1910-es évekre már túllépett az állattenyésztési kísérleteken, és radikálisabb ötletek felé fordult. Egy zoológus kongresszuson felvetette, hogy lehetséges lenne egy ember-majom hibrid létrehozása mesterséges megtermékenyítéssel. Az ötlet célja az volt, hogy bizonyítsa Darwin elméletét az emberek és majmok közötti közeli kapcsolatokról. Ez a kísérlet a szovjet rezsim számára is vonzó volt, mivel egy ilyen hibridizációs siker politikai és filozófiai érveket szolgáltathatott volna a vallás ellen​.

A szovjet kormány támogatása: Egy tudományos kaland indulása

A bolsevik kormány támogatta Ivanov kísérleteit, és 1926-ban anyagi támogatással küldte őt Francia Guineába, ahol csimpánzokat szerzett a kísérletekhez. Első kísérleteiben nőstény csimpánzokat termékenyített meg emberi spermával, de nem járt sikerrel. A kudarcok ellenére Ivanov nem adta fel terveit: visszatérve a Szovjetunióba, emberi önkénteseket keresett, akik majomsperma befogadásával vállalták volna a hibrid létrehozását​.

Kudarc és erkölcsi kérdések: A hibridizáció határai

Miközben Ivanov kísérletei nem vezettek eredményre, erkölcsi dilemmák is felmerültek. Ivanov többek között azt tervezte, hogy az afrikai nők tudta nélkül kísérletezzen velük, amire végül a francia hatóságok akadályozták meg. A későbbi szovjet önkéntesek bevonása sem járt sikerrel, mivel a szükséges majmok elpusztultak. Ezek a próbálkozások végül politikai kritikához és a kutatások beszüntetéséhez vezettek.

Tudományos örökség: Egy álom vége, etikai határok átlépése

Ilya Ivanov kísérletei végül kudarcot vallottak, és soha nem jött létre ember-majom hibrid. Ennek ellenére Ivanov öröksége továbbra is éles vitákat vált ki a tudományos etika terén. Kutatásai olyan kérdéseket vetettek fel, amelyek ma is fontosak, különösen az emberi genetikai beavatkozások kapcsán. Ivanov története nemcsak tudományos tanulságokkal, hanem erkölcsi figyelmeztetésekkel is szolgál a jövő tudósai számára​.

forrás: Smithsonian Magazine