promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer éves ókori műalkotás került felszínre, a méretét hetekig nem tudták feldolgozni

Több ezer éves ókori műalkotás került felszínre, a méretét hetekig nem tudták feldolgozni

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Egyre keményebben kutattak, de nem értek a végére, ekkora leletet még nem találtak.

Elképesztő Római Mozaikot Tártak Fel Törökországban: A Régió Legnagyobb Mozaikja

Elazığ város közelében, Törökország keleti részén egy lenyűgöző régészeti felfedezésre bukkantak. Egy 84 négyzetméteres, egybefüggő római kori mozaikot találtak, amelyet a Késő Római vagy a Korai Bizánci időszakból származónak tartanak. A különleges leletet teljesen véletlenül fedezte fel egy helyi gazda, Mehmet Emin Sualp, miközben facsemetéket ültetett a birtokán. A mozaik számos állatot, növényt és fát ábrázol, és ezzel a mérete, valamint geometrikus mintázata alapján az első ilyen típusú felfedezés Törökországban​.

A Felfedezés Története

A mozaikra a Salkaya faluban, Elazığ városközpontjától 14 kilométerre bukkantak rá. Mehmet Emin Sualp, aki 2020-ban vásárolta meg a földet, éppen facsemetéket ültetett, amikor különös mintázatra lett figyelmes a talajban. Azonnal értesítette a helyi múzeum igazgatóságát és a hatóságokat, akik az első vizsgálatok során megállapították, hogy a feltárt mozaik a Római Birodalom egyik épületének padlója lehetett.

Az Elazığ Múzeum és a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium irányításával azonnal megkezdődtek a mentési munkálatok. A szakemberek nemcsak a mozaikot hozták felszínre, hanem egy templomot és egy borospincét is feltártak a környéken, ami arra utal, hogy a terület egykor fontos vallási és társadalmi központ lehetett​.

A Mozaik Különlegessége

A mozaik nemcsak méretével tűnik ki, hanem a részletek gazdagságával is. Olyan állatokat ábrázol, mint az oroszlán, a szarvas, a szirti kecske, a szarvas, a fácán és a vaddisznó, de még a ma már ritka anatóliai leopárd is megjelenik rajta. A lelet egyedi szegélyekkel és geometrikus mintákkal díszített, így művészeti értéke is kiemelkedő. A mozaik környezetéből feltárt építészeti elemek arra utalnak, hogy valószínűleg egy jelentős római villa vagy közösségi épület részét képezte​.

Jövőbeli Tervek és Bemutatás

Numan Hatipoglu, Elazığ kormányzója elmondta, hogy a mozaikot a leletek teljes felmérése után Elazığ központjában állítják ki. „Ez a lelet a régió történelmének egy különleges szeletét mutatja be, és biztosak vagyunk benne, hogy még több felfedezés vár ránk a területen” – nyilatkozta a kormányzó. Az újabb feltárások további történelmi emlékeket hozhatnak felszínre, amelyek bemutatása új perspektívát adhat a helyi turizmusnak és a történelmi kutatásoknak egyaránt​.

A mozaik felfedezése nemcsak Törökországban, hanem nemzetközi szinten is nagy érdeklődést keltett, hiszen a lelet egyedisége és művészeti értéke révén jelentős szerepet játszhat a római és bizánci művészetek tanulmányozásában. Ez a felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy a régió történelme milyen gazdag és sokrétű, és milyen fontos a kulturális örökség megőrzése és bemutatása a nagyközönség számára​.

Forrás: arkeonews