promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus felfedezés a Loch Ness-i szörny kapcsán, itt az új felvétel: nem egyedül él a tóban, ez minden eddigi elméletet teljesen megváltoztat

Gigantikus felfedezés a Loch Ness-i szörny kapcsán, itt az új felvétel: nem egyedül él a tóban, ez minden eddigi elméletet teljesen megváltoztat

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A szemtanúk új beszámolója az egész tudományos közösséget meglepte. 

A Loch Ness-i szörny, vagy közismert becenevén "Nessie", Skócia egyik legismertebb mítosza. A híres tavi szörny legendája több száz évre nyúlik vissza, de igazán a 20. században vált világhírűvé. A történetek egy hatalmas, vízi lényről szólnak, amely a skót Felföldön található Loch Ness tó mélyén él. Annak ellenére, hogy sokan hiteles észlelésekről számoltak be, a tudományos közösség nem talált bizonyítékot Nessie létezésére, és sokan csalásra vagy tévedésre gyanakodnak. Az alábbi cikkben áttekintjük a Loch Ness-i szörny legfontosabb és legismertebb észleléseit és a cikk végén a legújabb felvételt is bemutatjuk.

A szemtanúk beszámolója igen régre nyúlik vissza, az első említés: Szent Columba legendája (565)

A Loch Ness-i szörny egyik legkorábbi feljegyzett észlelése a 6. századból származik. Szent Columba, egy ír szerzetes, 565-ben találkozott egy hatalmas szörnyeteggel, amikor követői közül egy férfit megtámadott a Ness folyónál. Columba, a legenda szerint, megmentette az embert, és imáival távol tartotta a szörnyet. Bár ez az első feljegyzett észlelés, a történet inkább vallási jellegű és mitikus színezetű.

Az 1933-as észlelés: A modern Nessie-mánia kezdete

A modern Nessie-mítosz 1933-ban robbant be a köztudatba, amikor egy házaspár, Mr. és Mrs. Spicer, egy hatalmas, kígyószerű lényt látott a tó partján kúszni. A Spicer-házaspár beszámolója nagy médiaérdeklődést váltott ki, és ezzel egy sor észlelés indult el. Ezt követően többen is azt állították, hogy látták a titokzatos szörnyet, amely úgy mozgott, mint egy tengeri kígyó.

Az ikonikus "Sebessy-kép" (1934)

1934-ben készült az egyik legismertebb és legvitatottabb fotó a Loch Ness-i szörnyről. R. K. Wilson sebész készítette a híres felvételt, amely egy vízből kiemelkedő, hosszú nyakú lényt ábrázol. A "Sebessy-kép" gyorsan világszerte ismertté vált, és évtizedekig ez volt a legfontosabb "bizonyíték" Nessie létezésére. Azonban 1994-ben kiderült, hogy a kép valójában egy hamisítvány volt, amelyet egy kis makett segítségével készítettek. Ez jelentős csapást mért a szörny létezésébe vetett hitre.

Az 1954-es radarészlelés

Az 1950-es években a technológiai fejlődés új lehetőségeket kínált a szörny utáni kutatásra. 1954-ben egy Loch Ness-en közlekedő halászhajó, a Rival III, radarjával egy ismeretlen mozgó tárgyat észlelt a tó mélyén. A radarjel szerint a tárgy mintegy 150 méterrel a felszín alatt haladt, és mozgása furcsának tűnt, mintha egy élőlény lenne. Bár ez az észlelés nem szolgált közvetlen vizuális bizonyítékkal, a radartechnológia által nyújtott információk további spekulációkat indítottak el Nessie létezéséről.

Az 1960-as Dinsdale-film

Tim Dinsdale brit mérnök 1960-ban készített egy rövid, de híres filmfelvételt, amely sokak szerint Nessie egyik legjobb bizonyítéka. A felvételen egy távoli, ismeretlen tárgy látható, amely lassan mozog a tó felszínén, hullámokat keltve maga körül. Dinsdale szerint a tárgy egy hatalmas lény lehetett. A videót később különböző szakértők is elemezték, és bár sokan úgy vélték, hogy a felvétel egy hajót ábrázol, mások szerint a mozgás nem illik egy hagyományos vízi járműhöz.

A 2007-es Gordon Holmes-videó

2007-ben egy amatőr tudós, Gordon Holmes, egy nagy sebességgel mozgó sötét alakot videózott le a Loch Ness vizében. A felvétel gyorsan elterjedt a médiában, és sokan úgy vélték, hogy ez az egyik legjobb bizonyíték Nessie létezésére. A tudományos közösség azonban óvatosságra intett, és nem találtak végleges bizonyítékot arra, hogy a felvételen valóban egy ismeretlen lény látható.

2018-as DNS-kutatás

2018-ban új technológiákat vetettek be a szörny utáni kutatásban. A Loch Ness vizéből vett DNS-minták elemzése során a kutatók arra keresték a választ, hogy találhatók-e a tóban olyan DNS-nyomok, amelyek egy ismeretlen lény jelenlétére utalnának. A vizsgálat eredményei nem mutattak ki nagy testű, ismeretlen lényeket, viszont jelentős angolna-DNS jelenlétét fedezték fel. Ez alapján a kutatók egy része azt feltételezi, hogy a Loch Ness-i szörny valójában egy hatalmas angolna lehet, bár erre sincs közvetlen bizonyíték.

Most újabb szemtanú és kétes felvétel csatlakozott a fenti észlelésekhez:

Sokkoló felvételek azt sugallják, hogy a Loch Ness-i szörnynek lehet egy hasonlóan félelmetes ikertestvére. A videón látszólag két hatalmas lény úszkál a vízben. A 60 éves Eoin O'Faodhagain webkamerán keresztül figyelte a Loch Nesst, amikor a sokkoló felfedezést tette. Először azt hitte, hogy valami hiba történt, vagy hogy duplán lát. Két hatalmas alakzat volt látható a felszínen, amelyek egymás mellett mozogtak a kamerától távolodva, mielőtt egyesültek és eltűntek.

Eoin elmagyarázta: „Elámultam ezen a látványon, nem tudtam felfogni, hogy mekkora volt a két hullám és mekkora zavart okoztak. Arra számítottam, hogy két motorcsónakot látok a felszínen, de nem volt semmilyen tereptárgy látható. Aztán leesett a tantusz: valamiféle élő lények felelősek ezekért a nagy hullámokért. Itt két meghatározott hullámzás látható, tehát nyilvánvalóan két élőlény felelős értük. Ha ezek Nessik - nos, akkor két Nessi van.”

Eoin, aki lelkes Nessie-figyelő, nem akarta fontolóra venni a kételyeket, akik azt feltételezik, hogy valami más állat, vagy állatok kelthették a hullámokat.

 

„Soha nem láttam még fókákat ekkora hullámokat csinálni, és nem tudok vidrára hivatkozni, mivel nem látnánk egy vidrát így kiemelkedni néhány méterrel a vízből.

Világosan látszik, hogy a Loch Ness-i szörny legendája a mai napig élénken foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Az észlelések és bizonyítékok túlnyomó része vagy csalásnak bizonyult, vagy nem nyújtott elegendő információt a szörny létezésének megerősítésére. A modern technológiák és tudományos vizsgálatok sem találtak még végleges választ arra, hogy mi is lehet a Loch Ness-ben rejtőző lény, ha egyáltalán létezik. A rejtély azonban továbbra is fennmarad, és valószínűleg még hosszú ideig foglalkoztatja a szörnyvadászokat és a legendák szerelmeseit.

Lehetséges, hogy a Loch Ness-i szörnynek van egy társa és nincs egyedül. A hullámokról készült kimerevített kép itt látható:

Forrás: DailyStar