promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mindenkit érintő változás jön a Gmail-nél, veszélyes adathalászok miatt kell bevezetni

Mindenkit érintő változás jön a Gmail-nél, veszélyes adathalászok miatt kell bevezetni

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Ezúttal a telefonokat érinti a módosítás, ami korábban a webes felületen már megtörtént.

Az adathalászok mostanra már mindenhol ott vannak, legyen szó a közösségi fiókjainkról, vagy akár az e-mailezésünkről. Lehet ellenük védekezni, és kell is, hiszen ha egyszer megszerzik, amit akarnak, onnantól már sokkal nehezebb dolgunk van.

A Google is tesz azért, hogy biztonságosabb környezetet biztosítson felhasználóinak, a kis kék pipát is ezért vezették be tavaly a webes felületen, hogy még véletlenül se lehessen átverni a fiókok tulajdonosait a hivataloshoz hasonlító e-mail címekkel.

Mostantól pedig már az Android és iOS alkalmazásokban is elérhető lesz, így az újítás segítségével a felhasználók azonnal felismerhetik, hogy egy e-mail valóban megbízható forrástól származik-e vagy sem.

Mindenkit érint

A kék pipa ma már számos platformon a hitelesség szimbólumává vált, és bár egyes felületeken például az X-en mostanra inkább a pénzbeszedés jelképe lett, a Gmail esetében ilyenről egyelőre szó sincs. A Google egy posztban jelentette be, hogy az új funkció figyelmeztethet arra is, ha egy potenciális átveréssel vagy adathalász próbálkozással állunk szemben.

A Gmail kék pipás funkciója a Brand Indicators for Message Identification (BIMI) elnevezésű rendszer része, amely lehetőséget nyújt a cégeknek arra, hogy hitelesítsék elérhetőségeiket. Azok a cégek kaphatják meg a pipát, akik BIMI tanúsítvánnyal és bejegyzett védjeggyel rendelkeznek.

Adathalászok miatt vezetik be

A hitelesítő pipák bevezetése 2024. szeptember 24-én kezdődött el, és a következő két hét során minden Gmail-felhasználó számára elérhetővé válik, beleértve a személyes és a munkahelyi fiókok tulajdonosait is. A felhasználók, amikor egy hitelesített küldőtől érkező e-mailt kapnak, egy felugró üzenetet is láthatnak majd, amely megerősíti, hogy a küldemény biztonságos.

A Google azonban hamarosan egy új típusú BIMI tanúsítványt is bevezet, amely a Common Mark Certificate (CMC) nevet viseli. Ez a tanúsítvány lehetővé teszi majd azt is, hogy olyan cégek is részt vehessenek a BIMI rendszerben, amelyek nem rendelkeznek bejegyzett védjeggyel.

Bár a CMC tanúsítvánnyal rendelkező cégek is megjeleníthetik a logójukat az e-mailekben, ezek nem lesznek jogosultak a kék pipa megjelenítésére, ettől függetlenül ez is jelzi a hitelességet, így biztonsági szempontból lesz létjogosultsága.

Forrás: Android Police