promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ha ezt a magyar mondatot kapod a Messengerben, hatalmas baj lehet

Ha ezt a magyar mondatot kapod a Messengerben, hatalmas baj lehet

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Nagy baj lehet, ha nem figyelünk erre a Messengerben.

Visszaélések az online térben.

Az elmúlt években elképesztő módon megnőtt a visszaélések és csalások száma a digitális térben. A Gmail-en, így a Google-ben is gyakran kapunk figyelmeztetéseket, amelyekben az adathalász emailek bejelentésére figyelemztetnek minket. Nagyon sok átverés terjed emailekben, sok csalótól kaphatunk megkeresést, de már vannak praktikák, amelyek segítenek abban, hogy percek vagy éppen másodpercek alatt azonosítsuk, hogy átveréssel állunk szemben.

A gyanús jeleket már gyűjtik, és az interneten nagyon sok helyen elérhetők, ilyen lehet például az email-cím, vagy éppen a magyartalan szöveg, esetleg a pontatlan megfogalmazás.

Ám a Facebook Messengerében még ennél is szofisztikáltabbak lehetnek a csalók, hiszen akár barátaink, hozzátartozóink nevében is megkereshetnek minket egy-egy üzenetben, amelyek első ránézésre nem is lehetnek gyanúsak.

Mégis miről van szó pontosan?

Hackerek nagyon sok trükkel próbálkoznak az online térben, és egy fura módszer kezdett el terjedni pár hónapja, amelyről korábban a Borsonline is beszámolt. Ám a szerkesztőségünk tagjainál még a napokban is bepróbálkoztak ilyen üzenetekkel.

Fontos, hogy erről tudj, hiszen megelőzhető a baj, hamar gyanús lehet egy-egy üzenet.

A csalás, visszaélés-kísérlet keretében barátainktól is kaphatunk üzenetet, de olyan ismerősünktől is, akivel még soha vagy éppen évek óta nem beszéltünk. Üzenet tehát jöhet hirtelen is a semmiből. A dolog mögött a profilok feltörése lehet, a fióktolvajok pedig olyan nyelven írnak üzenetet, ami általában a mi anyanyelvünk.

A szerkesztőségünk tagjai olyan üzeneteket kaptak a csalás keretében:

"Szia, kérhetek egy szívességet?"

Ha válaszolunk, visszaírunk, akkor folytatódik a beszélgetés, és arra kérnek minket, hogy segítsünk, szavazzunk egy online versenyben. Tageléssel (@) is rá akarnak szedni minket, hogy megszerezhessék az adatainkat. Ha nem válaszolunk, vagy ignoráljuk az üzenetet, akkor az üzenetet küldő profil törlődik, és eltűnik az üzenet is, a hackerek ugyanis rövid időn belül törlik is a fiókot, amit feltörtek.

A Borsonline beszámolója szerint másoknak e-mailben vagy SMS-ben küldött linket küldtek.

Korábban az OTP is közölt ismeretterjesztő kisfilmeket a YouTube-on az adathalász módszerekkel kapcsolatban: