promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Zavarba ejtő kérdést szegeztek a visszaváltható üvegekről a MOHU-nak, mások válaszolták meg helyettük

Zavarba ejtő kérdést szegeztek a visszaváltható üvegekről a MOHU-nak, mások válaszolták meg helyettük

Borítókép:  MTI
Sztorik & Olvasói levelek
Kategória fejléc
Promotions

Teljesen jogosnak tűnik a felvetés, még mindig az automaták értelmét keresik.

Egy újabb történet a visszaválthatós palackok soha véget nem érő kalandjairól. Ezúttal nem a sorban állásról, még csak nem is az elromlott automatákról, vagy az azok körül kialakuló meghökkentő jelenetekről lesz szó, hanem a rendszer értelméről, pontosabban arról, hogy mennyivel lett „zöldebb” az ország, mióta bevezették a betétdíjakat?

„Valaki tudja, hogy a szelektív kukába dobott és a Reponton visszaváltott palack életútja miben különbözik újrahasznosítás/környezetvédelem szempontjából? Tehát oké, hogy nem kapod vissza az 50 forintot, amit kifizettél, de ezen felül?”

– olvasható a kérdés a Threads-re kilőtt posztban, a kommentek alapján pedig nehéz eldönteni, hogy mi lenne a jó válasz rá:

„Parasztvakítás az egész, plusz pénzlehúzás környezetvédelembe csomagolva. Ha jól tudom, a mohu megkapja előre a pénzt, ezt csak visszaosztja nekünk, amikor beváltjuk. Amit nem váltunk be az ottmarad náluk. Napi 2-5 millió vissza nem váltott flakon nem rossz pénz. Plusz teher cégnek és vevőnek egyaránt”

– írja az egyik hozzászóló.

Egy másik kommentben némileg higgadtabb szemlélettel találkozhatunk:

„Abban lehet különbség, hogy ez tisztább (szelektívbe mindent bedobnak az emberek) így a kinyert újra-műanyag is stabilabb, kevésbé ingadozó minőségű (ez probléma a műanyag újrahasznosításban, sokszor a gépet is eltömítheti a rossz olvadék). Plusz, mint előttem írták, visszaviszed, és nem random elszórod. Vagy ha igen, más visszaviszi helyetted, így kevesebb lesz a szemét az utcán, Tiszában, természetben, stb.”

Talán a harmadik megoldásban van a legtöbb ráció, ebben ugyanis azt írják, hogy az 50 forintos betétdíj csak „motiváció”, a MOHU pedig a pénz „terelését” szolgálja. Ezzel ők jobban járnak, az emberek számára viszont több gonddal jár. Arról nem is szólva, hogy a szelektív rendszer olcsóbb volt, a visszaváltás pedig tovább terheli a környezetet, az automaták ugyanis árammal működnek, szervizigényesek, a gépekben nagy kukazsák van, és lényegében a palackokkal ugyanaz történik, mint amikor összenyomtuk és kidobtuk a szelektív szemetesbe.

Volt még egy vélemény, amivel lehetett azonosulni:

„A Repontos történet állítólag azért lett kitalálva, mert így jobban odafigyelnek az emberek. Állítólag?!?! És nem dobják ki. Mert sok műanyag a sima hulladék gyűjtőben végezte, vagy bárhol: rét, tó, folyó (annak partja) stb... Ezzel próbálják sarkalni az embereket arra, hogy a megfelelő helyen landoljon a műanyag hulladék”

– írta.