promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezért nem elég biztonságos az Ügyfélkapu, már most érdemes váltani, egyszerűen meg is tehetjük

Ezért nem elég biztonságos az Ügyfélkapu, már most érdemes váltani, egyszerűen meg is tehetjük

Borítókép:  Ügyfélkapu
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Rövidesen teljesen átalakulhat az online ügyintézés Magyarországon

Mint arról korábban beszámoltunk, hamarosan gyökeresen megváltozhat az online ügyintézés, amely nem több funkcióval lesz felruházva, de egy merőben új felületen lesz lehetőségünk akár már a telefonon is intézni a legfontosabbakat.

Ez akár egy azonosítás (pl. személyi), vagy egy közüzemi szerződéskötés is lehet majd, esetleg gépjárműügyeink intézése. A Digitális Állampolgárság Program ma már elérhető, de egyelőre még nem váltotta fel teljesen az Ügyfélkaput, aminek alapváltozata napjainkban már nem képes betölteni azokat a biztonsági követelményeket, amire egyre égetőbb szükség van.

Így nem meglepő, hogy már 2022-ben bevezették az Ügyfélkapu+-t, ahol kétfaktoros hitelesítéssel tehetjük minden eddiginél biztonságosabbá fiókunkat, és érdemes is élni ezzel a lehetőséggel!

Érdemes váltani Ügyfélkapu+-ra

„A szolgáltatást – ügyfélkapus bejelentkezést követően – az Ügyfélkapu felületén rendelheti meg az Ügyfélkapu+ igénylése funkcióra kattintva. A szolgáltatás megrendeléséhez egy mobil eszközre (telefon, táblagép), egy, a mobil eszközre telepített hitelesítő alkalmazásra és Ügyfélkapu azonosításra van szüksége, tehát fontos, hogy már rendelkezzen ügyfélkapus regisztrációval”

– írják az eGov oldalán.

„Amennyiben sikeresen megrendeli a szolgáltatást, a továbbiakban a KAÜ-s azonosítást használó szolgáltatásokra az Ügyfélkapu+ gombra kattintva jelentkezhet be ügyfélkapus felhasználónevének és jelszavának, valamint a hitelesítő alkalmazás által generált egyszer használatos kód megadásával. Az ügyfélkapus kétlépcsős azonosítás – a szolgáltatás megszüntetése nélkül – bármikor inaktiválható, majd ismét aktiválható, igény szerint.”

A kétfaktoros hitelesítés (2FA) kulcsfontosságú az online biztonság szempontjából, mert két különböző elemet igényel a bejelentkezéshez: egy jelszót és egy másodlagos azonosítót, például egy SMS-ben kapott kódot. Ez lényegesen megnehezíti a rosszindulatú támadók számára, hogy hozzáférjenek a fiókokhoz.

Ez a módszer a jelszófeltörésekkel szemben is védelmet nyújt, hiszen ha egy támadó megszerzi a jelszavunkat, a másodlagos hitelesítést már nem tudja könnyen kijátszani. Ezáltal minimalizálja az adatlopás kockázatát, ami kulcsfontosságú, főleg a banki adatoknál. A védelem ezen formája ma már alapkövetelménynek számít, és különböző módokon variálható, így akár hang, ujjlenyomat alapján is megadhatjuk a másodlagos hitelesítési formát.