promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, ez jön a hamarosan megszűnő Ügyfélkapu helyett, már letölthető az alkalmazás

Kiderült, ez jön a hamarosan megszűnő Ügyfélkapu helyett, már letölthető az alkalmazás

Borítókép:  Promotions
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Biztonsági szempontból már elavult az Ügyfélkapu, ezen már néhány hónap múlva javítani fognak.

Az Ügyfélkapu az elmúlt években jelentősen megkönnyítette az ügyintézést, valamint a hivatalos dokumentumaink elérésének lehetőségeit, ám még így is sokan vannak, akik nem használják. A napokban felmerült a lehetősége annak, hogy egy teljesen más felületet kell megszoknunk.

Ez nem más, mint a Digitális Állampolgárság applikáció (DÁP), aminek honlapján már most számos tervezett újítást olvashatunk. Ennek tervezetét már 2022-ben elfogadták, a megvalósítás legfontosabb szakaszai azonban most következnek.

Már letölthető az alkalmazás

A tervek szerint ugyanis akár ezzel az alkalmazással is igazolhatjuk magunkat, kvázi digitális személyi igazolványként használva egy QR-kódot. A jövőbeli tervek között szerepel a gépjármű adás-vétel teljes ügyintézésének digitalizálása, mint ahogy a bankok, közművek szolgáltatásaiba való bejelentkezés, digitális aláírások használata, szerződések megkötése. Az egyik fő cél, hogy a fizikai okmányokat is kiváltsák az új megoldással, amiről ezt írják a honlapján:

„A Kormány 2022 decemberében fogadta el a Digitális Állampolgárság Programot. Célunk, hogy megkönnyítsük az állampolgárok életét. Olyan egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet teremtünk, amely leegyszerűsíti az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. Milyen lesz a digitális állampolgárság? Olyan szolgáltatásokat alakítunk ki, amelyek teljes mértékben az állampolgárok igényein és elvárásain alapulnak. Digitális állampolgárként a jövőben a szolgáltatások igazodnak hozzád, és végre nem neked kell igazodnod az ügyintézéshez”

– írják.

Minden bizonnyal a fejlesztések folyamatosak lesznek, az Ügyfélkaput pedig addig is biztonságosabbá teszik, 2025. január közepétől Ügyfélkapu+ néven lesz használható, az új funkciók között a legfontosabb a kétfaktoros hitelesítés bevezetése lesz, tehát a mostani belépési rendszer jelentősen megváltozik, és a telefonunkra is szükségünk lesz a bejelentkezéshez - számolt be róla a HVG.

A Digitális Állampolgárság appról néhány nappal ezelőtt Vitályos Eszter kormányszóvivő beszélt. Közölte, hogy eddig 176 ezren töltötték le, a cél pedig, hogy már az év végére elérjék a 400 ezret, a használata azonban – csakúgy, mint az Ügyfélkapu esetében – önkéntes lesz.