promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan megdrágult a magyarok egyik kedvenc alapélelmiszere és még emelkedhet az ára

Brutálisan megdrágult a magyarok egyik kedvenc alapélelmiszere és még emelkedhet az ára

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A fűszerpaprika kilónkénti ára az egekbe szökött és az olcsóbb kínai változat is kezdi kiszorítani a piacról.

A fűszerpaprika régóta meghatározó szerepet játszik a hagyományos magyar ételek elkészítésében, és az ország kulináris örökségének szerves része. El sem tudnánk képzelni egy autentikus csirkepaprikást, halászlevet vagy gulyást a fűszerpaprika nélkül, ami megadja a színét és a zamatát. Az utóbbi időszakban azonban hihetetlenül felment az ára, kilónként akár 12 ezer forintot is elkérhetnek érte.

A fűszerpaprika termesztése Magyarországon a 16. századra nyúlik vissza, és a 19. században vált széles körben elterjedtté. Szimbóluma lett az ország gasztronómiai identitásának, különösen a Szeged és Kalocsa környékén, ahol a legkiválóbb minőségű fűszerpaprikát termesztik. Mellesleg nemcsak ízesítőszer, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. Magas a C-vitamin-tartalma és benne lévő antioxidánsok miatt előnyösen hat az egészségre.

Lehet csemege, csípős vagy extrán csípős, a magyar konyha számos ételének elkészítése szinte elképzelhetetlen fűszerpaprika nélkül otthon a konyhában, és a gasztronómiai versenyeken, fesztiválokon.

Őrült drága az őrölt fűszerpaprika

Nem túlzás azt állítani, hogy az őrölt fűszerpaprika ára az utóbbi években az egekbe szökött, rohamosan közeleg a 10 ezer forintos lélektani határ. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 szeptemberében már 9120 forint volt átlagosan egy kiló, ami egy év alatt 880 forintos, azaz több mint 10 százalékos áremelkedést jelent. 

A Világgazdaság írta meg, hogy az árak 2-3 éve szálltak el nagyon, aminek több oka is van: az energiaárak és a bérköltségek emelkedése, az évről évre kevesebb termőfelület, és sajnos a fiatalok számára sem vonzó a pálya. Továbbá 2024-ben az évek óta nem látott aszály is közbeszólt, márpedig az öntözés plusz költséget jelent a termesztőknek, ami az árakban is megmutatkozik.

Kínai helyett magyar paprikát

Kalocsán olyan bolt is van, ahol 12 ezer forint egy kiló fűszerpaprika. Vásárlóként itt bízhatunk benne, hogy valódi magyar földön termesztett paprikából készül, de az ország más részein megjelentek az ügyeskedők, akik kínai paprikát adnak el magyar termékként.

Finom étel csak minőségi alapanyagokból készülhet, a legkiválóbb minőségű fűszerpaprika Magyarországon terem, de

„míg hazánkban a rendszerváltás idején még 10 ezer hektáron termesztették, az utóbbi években a termőterület 2 ezer, aztán 1500 hektárra, mára pedig 1000 hektár alá süllyedt“

– mondta Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Az Európai Unió fűszerpaprika piacára jellemző, hogy kétharmada import, és ennek is 70%-a fejlődő országból, döntően Kínából érkezik. Általában csöves paprikaként importálják Spanyolországba, majd ebből lesz az őrlemény. Szakemberek szerint belátható időn belül ez a felállás nem is fog változni.