
Összeöntötték a tengervizet és a csapvizet, brutális dolog történt a laboratóriumban
Olvass tovább...
Részletesen beszámoltak az ízéről és hogy milyen hatással volt rájuk később az étel.
Ötvenezer évvel ezelőtt Alaszka fagyos pusztaságain élt egy hatalmas állat: a pleisztocén kori bölény, tudományos nevén a Bison priscus. Nyugodtan legelészett a jégkorszak végtelen sztyeppéin, míg egy nap egy oroszlán vetett véget az életének - a történet azonban itt nem ért véget.
A bölény teteme szinte azonnal megfagyott, majd a permafroszt vastag rétege alatt pihent évezredeken át - egészen 1979-ig, amikor aranyásók rábukkantak a szinte tökéletesen konzerválódott maradványokra.
A tudósok azonnal felismerték a lelet ritkaságát: ez volt az első és mindmáig egyetlen pleisztocén kori bölény, amelyet a fagy ilyen tökéletes állapotban megőrzött.
Olvass tovább...
A paleontológus vacsorája
A frissen felfedezett bölény a "Blue Babe" nevet kapta, kékes árnyalatú bundájáról. A vizsgálatok szerint az izomszövete meglepően jó állapotban maradt fenn - szinte olyan volt, mint a szárított marhahús.
Ez adott ihletet Dale Guthrie paleontológusnak, aki barátaival szokatlan kísérletbe fogott: főztek egy adag pörköltöt a bölény nyaki húsából.
1984 áprilisában tizenkét ember ült egy asztal köré Alaszkában, köztük taxidermisták és vendégelőadók, hogy megkóstolják a több tízezer éves ragut.
"A hús kicsit rágós volt, de gazdag, erőteljes íze volt - igazi pleisztocén aromával."
- emlékezett vissza az ötletgazda.
Olvass tovább...
Íz a múltból
A különös lakoma nemcsak tudományos érdekességként vonult be a történelembe, hanem kulturális anekdotaként is.
A legtöbben azért valószínűleg borzongva gondolnak arra, hogy valaki 50 ezer éves húst fogyasszon, de a vendégeknek nem lett semmi bajuk, sőt, a beszámolók szerint a raguleves kifejezetten ízletes volt - zöldségekkel és fűszerekkel ügyesen egyensúlyozva a régmúltból előkerült hús erős karakterét.
Blue Babe így valóban kétszer élt: egyszer a jégkorszak vadonjában, másodszor pedig egy feledhetetlen vacsorán, ahol a tudomány és a bátorság (és az jó étvágy) találkozott a terített asztalnál.
Videó az igen furcsa vacsoráról: