
Sokkban az ország, ő volt az utolsó ember, aki felvette a magyar Szent Koronát
Olvass tovább...
Egy étteremben találták meg a hiányzó láncszemet, ami fenntartja az emlékeket.
A magyarság a történelme során mindig is különleges és változatos módon állt hozzá a megszállóihoz. A törökök "150 éves" uralma alatt igencsak szenvedett a haza, ám a mai napig őrizzük az együttélés nyomait. Egyes szokások, és számtalan jövevény szó a nyelvünkben eredeztethető abból, hogy kénytelenek voltak őseink megtűrni az Oszmán Birodalom hódítási törekvéseit. Aztán a hivatalos kánon szerint végre nem csak népünk, de az egész Nyugat is megunta a törökök európai dölyfösködését, és 1686-ban kiűzésre kerültek Budáról. A 18. század elejére pedig végleg a Balkán felé kezdtek el kiszorulni.
Olvass tovább...
Azonban nem örülhettünk feltétlenül önállóságnak, ugyanis rögtön megkaptuk a nyakunkba, pontosabban a budai vár trónjára (csak elméletben, mert a bécsi császárok többsége ódzkodott és félt a magyar fővárostól) az új király, a mindenkori osztrák uralkodó képében. Tetszik vagy sem, a több, mint két évszázados közös haza nyomot hagyott mind a magyarok, mind az osztrákok kultúrájában.
A Kossuth Lajos által nagyon is fájlalt, beletörődésnek titulált Kiegyezést követően ugyan sokat enyhült a helyzet, de a létrejött Osztrák-Magyar Monarchia már nem élt meg túl sok időt 1867-et követően. A nagyhatalmi játszmák, a nemzetek válságos időszakát az első világháború vége zárta le, melyből a duális állam nem jött ki jól. A közös uralkodót elűzték 1918-ban, a monarchia széthullott. Önállóságot nyertünk, de háborút és területet, valamint népességet vesztettünk.
Többek között a már említett gasztronómia, amelyből főleg többségében az édességek azok, amelyek nagy számban ismertek még ma is. Az egyik ilyen ismert desszert nem más, mint az Esterházy-torta. Erről a finomságról készített egy cikket korábban a CNN egyik munkatársa, aki megpróbált alapos kutatómunkával számos finomságot összeszedni. Miután rátalált egy étteremben erre a finomságra, teljesen megdöbbent az Osztrák-Magyar Monarchia ezen fenséges örökségétől.
Olvass tovább...
A külföldi cikkíró szerint az Esterházy-torta a monarchia több, mint száz évvel ezelőtti bukását követően is elérhető a cukrászdákban Bécstől egészen Szarajevóig. Az eredettörténet szerint az egyik Esterházy herceg kedvére készíthette egy magyar cukrászmester valamikor a 18-19. században, de az elkészült édesség hamar népszerű lett az egész birodalomban. Így ír a CNN szakértője a legendás süteményről:
"Ehhez az elegáns tortához vékony mandulás habcsókokat halmoznak magasra a csokoládés vajkrém csíkok közé, majd márványos csokoládé-vanília fondant pókhálóval vonják be.Olvadó állagának és gazdag édességének köszönhetően ez a régimódi sütemény az édességeket kedvelő Budapest örök kedvence, de ugyanilyen könnyű megtalálni Bécsben is, a nagyvárosban, amely egykor a birodalmat vezette. Továbbra is mélyen befolyásolja a közös kulináris hagyomány."
A vaníliás ízű vaj-, vagy tejszínkrém az öt diós piskótalap közé beszorítva számtalan változatban és anyaghányaddal hódít a mai napig. Azonban van egy különleges részlete, amiben minden recept megegyezik, az pedig az, hogy a piskóták csakis fehérjéből készülnek, a tojássárgája hozzáadása nélkül szigorúan. Népszerűségéhez csak a szintén monarchiabeli Dobos-torta, és a Sacher-torta mérhető a mai napig.
Az Esterházy-torta titkai:
Forrás: CNN.com