promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A magyar kertekben is megtalálható, milliókat ér ez a növény, gazdag lehetsz, ha a termesztésébe fogsz

A magyar kertekben is megtalálható, milliókat ér ez a növény, gazdag lehetsz, ha a termesztésébe fogsz

Borítókép:  Freepik / Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

A Hunyadi-kor óta termesztett „vörös arany” ma is aranybányát érhet a magyar kertekben: akár néhány száz tő is milliós bevételt hozhat.

Létezik egy növény, amely első pillantásra csupán egy szerény megjelenésű, lila virágú dísznövény benyomását kelti – pedig értéke messze túlmutat szerény küllemén.

Nem harsány színű virágágyásban pompázik, nem magaslik ki a kert többi növénye közül. Mégis olyan értéket rejt önmagában, ami mellett sok más haszonnövény elhalványul. A különleges fűszernövény egyaránt jelen lehet egy kis magyarországi konyhakertben vagy egy nagyobb kert szegletében is – mégis kevesen tudják, mekkora gazdasági lehetőség rejlik benne.

Egy növény, ami aranyat ér – szó szerint

Az értéke nem látványos virágzatában rejlik, hanem abban a mindössze néhány milliméteres bibeszálban, amelyet kizárólag kézzel, aprólékos munkával lehet „kicsalogatni” belőle. Ez az apró rész – megfelelő tisztaság és minőség esetén – grammonként több ezer (2500-3000) forintot is érhet. A kiváló, tiszta minőségű termés fél kilogrammja akár 1,5 millió forintért is gazdát cserélhet. Nem véletlen, hogy egyes régiókban a termesztése az elmúlt évszázadokban valódi aranybányának számított.

Nem igényel hatalmas földterületet, sem bonyolult technológiát – viszont a kézi munka, a türelem és a hozzáértés elengedhetetlen. A kellő növénytan és szaktudás segítségével akár kisebb családi gazdaságok, kerttulajdonosok is kipróbálhatják – akár csak pár száz palánta erejéig.

Hunyadi Mátyás korában is virágzott – ma újra felvirágzik Magyarországon, szó szerint és átvitt értelemben is

Kevesen tudják, de ez a növény nem zárkózott el a magyarországi klímától. Sőt, történelmi kutatások szerint már Hunyadi Mátyás idejében is virágzott a Kárpát-medencében, különösen a Dunántúl déli részein. Az utóbbi években néhány lelkes termelő újra életre hívta a hazai termesztést, Fejér, Pest és Zala megyében pedig egyre nagyobb ültetvényeket építenek és gondoznak. A kezdeményezés a fűszernövények szerelmeseinek, de a tudatos befektetőknek is figyelemre méltó lehetőséget kínálnak.

A gazdaság iránt érdeklődő kerttulajdonosok, kistermelők számára ez a növény valódi megtérülést hozhat. Termesztése azonban nem javasolt belvizes területeken, így például az Alföld bizonyos részei nem ideálisak. A mediterrán jellegű, szárazabb, napfényes területek kedvezőbbek számára.

Mennyi pénz lehet benne? Számoljunk utána!

Egy kilogramm ebből a fűszerből megközelítőleg 120 000–170 000 virágból készül, ehhez körülbelül 50 000–85 000 hagymagumó szükséges. A piacon mért mennyiségének ára akár 2–3 millió forint is lehet.

Tegyük fel, hogy valaki 10 000 hagymagumóval kezd, amihez 400–500 ezer forintos indulóköltséggel kell számolni (beszerzés, telepítés, eszközök, öntözés, kézimunka).

A betakarított virágokból kihozott sáfrány mennyiség 60–100 gramm lehet, aminek piaci értéke 120 000–200 000 forint között mozog. Ez első évben nem fedezi a teljes befektetést, viszont a hagymák szaporodnak, így a következő évben már jóval nagyobb mennyiséggel számolhatunk – harmadik évre a megtérülés már jelentős, sőt, akár a kezdeti összeg többszöröse is lehet a profit.

Ha a termelő a nyers fűszer mellett a palánta eladásába is belefog – mint sokan Zalaháshágy térségében –, akkor a jövedelmezőség tovább nőhet, amely kivételes lehetőségekkel segíthet egy-egy kert tulajdonosának vagy akár komolyabb mezőgazdasági vállalkozónak “passzív” jövedelmet biztosítani.

És most leleplezzük a főszereplőt, a titokzatos fűszernövényt

Igen, ez a titokzatos, milliókat érő növény nem más, mint a sáfrány. Egyetlen bibeszála is aranyat ér – nem véletlen, hogy sok nyelvben a „vörös aranyként” emlegetik. 

Aki pedig időt és energiát fektet bele, egyrészt a megterülés örömét is átélheti, másrészt hozzájárulhat ahhoz is, hogy ez az egykoron megbecsült növény újra visszanyerje méltó helyét és presztízsét a magyar konyhában és mezőgazdaságban.

Érdekesség morzsák a sáfrányról - Ókori termesztés, őshazája és gyógyszertan

A sáfrány (Crocus sativus) őshazája Délkelet-Európa és Kis-Ázsia, de a legkorábbi ismert termesztése egészen Krétáig és a mezopotámiai civilizációkig nyúlik vissza.

Az i. e. 2300 körüli időkben már említést tettek róla a források, és Kréta ősi freskóin is felismerhető a virág képe, ami arra utal, hogy már a késői bronzkorban is termesztették. 

A vad ősének tartott Crocus cartwrightianus szintén e régióból származik. A növényt egyrészt fűszerként, de gyógyszerként is nagy becsben tartották: az egyiptomiak és a perzsák ételek ízesítésére és színezésére, valamint afrodiziákumként is alkalmazták.

A görög mitológia szerint még Zeusz és Héra menyegzőjének helyszínét is sáfrány borította, illatától pedig maga a főisten is megrészegült.

A történelmi feljegyzések szerint Nagy Sándor katonái is használták sebek kezelésére és fájdalomcsillapításra, ahogy Kínában is ismerték gyógyító hatását. 

Az alábbi videó szemléletesen bemutatja a sáfrány ültetésének, szüretelésének folyamatát, valamint a bibék kinyerését az erre specializált üzemekben: