
Ezt az ételt Petőfi Sándornak köszönhetjük, miatta lett híres
Olvass tovább...
A rakott krumpli készítésénél van egy fontos lépés, amiről mindenki megfeledkezik.
A rakott krumpli az egyik legismertebb, hagyományos magyar étel, ami burgonya, tojás, tejföl, kolbász, esetleg szalonna és virsli felhasználásával készül. Sokan még sajtot is reszelnek a tetejére, mielőtt beteszik a sütőbe, de az eredeti recept ezt nem tartalmazza.
Azonban olvasható benne egy olyan fontos lépés, amit az évek során egyre inkább átugrottak a házi szakácsok, míg mostanra teljesen elfelejtődött.
A rakott krumpli először Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyv című kötetébe került bele, 1840-ben. Ez még nem tartalmazta azt a hozzávalót, amit manapság egyre többen tesznek hozzá az ételhez annak érdekében, hogy szaftosabb legyen. Sokan ugyanis habtejszínt kevernek hozzá, hogy ezzel is krémesebbé tegyék az ételt, pedig nem ez a titka az igazán finom, ízletes rakott krumplinak.
Olvass tovább...
A Mindmegette oldalán olvasható a hagyományos rakott krumpli receptje; ebben benne van, hogyan készül a legjobb verziója ennek a magyar ételnek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük (sokan már ezt a lépést is kihagyják). A krumplit annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sót, és forrástól számítva 20 percig, fedő alatt puhára főzzük. A tojások sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpliról is leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meghámozzuk és felkarikázzuk.
Ha ez megvan, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Vajjal kikenjük a tűzálló tálat, belerétegezzük a hozzávalókat. A tetejére tesszük a szalonnaszeleteket (ha akarunk tenni rá). Addig sütjük az ételt, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (kb. 35-40 perc).