promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A reggeli kávéját itta, mikor belenézett a bögréjébe: sikítva esett össze a látványtól

A reggeli kávéját itta, mikor belenézett a bögréjébe: sikítva esett össze a látványtól

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

A legszörnyűbb dolgot látta meg a bögre alján.

A reggeli kávé a legtöbb ember számára az éltető erőt jelenti: számtalan mém és vicces kép született már arról, hogy valakihez nem szabad hozzászólni, ameddig az illető meg nem itta a napi első adag koffeinjét. Sokan ezt is függőségnek hívják, jogosan: ha valaki valamilyen szokásához olyan szinten ragaszkodik, hogy annak elmulasztása kellemetlen érzést okoz neki, akkor érdemes gyanakodni.

Ha esetleg nincs otthon kávé, elfogyott, vagy elfelejtettünk venni, az sem kellemes, ám ennél a képen szereplő férfival egy sokkal rosszabb dolog történt.

Egy férfi azonban ennél is kellemetlenebb élménnyel gazdagodott, mikor a reggeli kávéját fogyasztotta.

Már jó ideje itta a kávét, amikor az asztalra letéve belenézett. Ekkor érte a kellemetlen meglepetés: egy pók volt a kávéban. Ráadásul nem is akármekkora: sokan azt hiszik, hogy ez csak Ausztráliában fordulhat elő, ám egész Európa szerte előfordulhatnak ilyen fajok.

A kérdéses fotót ide kattintva tudod megtekinteni:

Amennyiben mérgező pókról lenne szó és beleinnánk a pohárba, akkor nagyon komoly bajba kerülhetnénk. Ha a szánkat csípi meg valami, akkor akár a torok is bedagadhat, ezzel pedig nyelési és légzési nehézségeket is okozhatnak. Mit tegyünk, ha megtörténik a baj?

Mérgező pókcsípés esetén fontos, hogy gyorsan és helyesen reagáljunk, különösen akkor, ha az érintett pók súlyosan mérgező lehet (pl. fekete özvegy, barna remete).

1. Maradj nyugodt!

Próbálj megnyugodni, mert a pánik emelheti a szívverést, ami gyorsítja a méreg terjedését.

2. Tisztítsd meg a sebet!

Alaposan mosd le a csípés helyen szappannal és folyamatosan, hogy megelőzd a fertőzött. Ne nyomd ki vagy dörzsöld a csípést, mert ez súlyosbíthatja a helyzetet.

3. Jegeld a csípés helyen

Tegyél hideg borogatást vagy jeget a csípésre, hogy csökkentsd a duzzanatot és a fájdalmat Ügyelj arra, hogy a jeget ne helyezd közvetlenül a bőrre, hanem csomagold be egy ruhadarabba és úgy helyezd az érintett területre.

4. Tartsd a testrészt mozdulatlanul.

Ha a csípés végtagot érint (karon vagy lábon), fontos, hogy a testrészt tökéletesen mozdulatlanul tartsd, mert ez segít lassítani a méreg terjedését a véráramban. Próbáld meg a végtagot a szív szintje alatt tartani, hogy csökkentsd a duzzanatot és a méreg gyorsabb terjedését.

5. Alkalmazz fájdalomcsillapítót.

Az ibuprofen vagy a paracetamol súlyos fájdalom enyhítésében és a duzzanat hatnak jegyezni, de fontos meg, hogy ezek nem a méreg ellen. Csak a fájdalmat és a gyulladást mérséklik, így súlyosabb mérgezés esetén orvosi segítség szükséges.

6. Figyeld a tüneteket

A súlyosan mérgező pókok csípése komoly szimptómákat okozhat. Ilyenek lehetnek:

Erős fájdalom és duzzanat a csípés
Izomgörcsök, hányinger, hány
Szédülés, fejfáj
Légzési nehézségek

7. Azonnali orvosi segítséget kell kérni.

Ha mérgező pók csípett meg (pl. fekete özvegy vagy barna remete), azonnal fordulj orvoshoz, vagy hívd a sürgősségi ellátást. Próbálj meg emlékezni a pók kinézetére vagy megmutatni egy fényképet, ha lehetséges, hogy az orvosok pontosan meghatározzák a szükséges kezelést.

8. Antidotum alkalmazása (ellenméreg)

Bizonyos mérgező pókok csípéséhez ellenméreg áll rendelkezésre, ezért fontos, hogy a lehető leggyorsabban szakemberhez fordulj, ha úgy gondolod, hogy komoly mérgezésről van szó.

Az enyhébb tünetek esetén javasolt orvossal konzultálni, hogy megelőzd a fertőzést vagy a későbbi komplikációkat.