promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Poénból vízbe ugrott a motorcsónakról, ezután már csak a barátja üvöltését hallotta

Poénból vízbe ugrott a motorcsónakról, ezután már csak a barátja üvöltését hallotta

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Másodpercek alatt történt a nyílt tengeren.

Igen ambivalens dolog a tenger: gyönyörű, csábító, égszínkék vize folyamatosan arra csábít, hogy beleugorjon az ember. Ott van azonban a másik oldala: a sötét, fekete mély, teli ijesztő, különös, hatalmas és veszélyes teremtményekkel, akiknek másodperceikbe telne elpusztítani bármelyik embert, akivel szembe találkoznak.

Éppen emiatt több helyen is figyelmeztetnek a nyílt tengeren történő úszás veszélyeire.

Míg a part közelében, ha betartunk néhány általános szabályt, akkor szinte lehetetlen valamilyen ragadozóval találkozni, addig a nyílt vízen ez már közel sincs így. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb állat kerüli az emberek által látogatott partszakaszokat, mivel nem kényelmes és komfortosa közeg nekik a tömeg, addig a nyílt vízen értelemszerűen a vízben tartózkodó 5-6 ember már könnyedén nézhető zsákmánynak.

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy mit kell tenni, ha egy cápa látóterébe kerülünk, ilyenkor kiemelten fontos a higgadtság.

Most ismét egy olyan videót hoztunk nektek, ahol két fiatalember kerül nagyon szorult helyzetbe: a nyílt vízen megállnak a csónakjukkal, ami már eleve olyan hullámokat gerjeszt, ami felkelti az állatok figyelmét, ennek pedig igen egyszerű az oka. A legtöbb hajó halászat céljából megy ki a tengerre, akik általában nagy mennyiségű hal közelében állnak meg, így ösztönösen a táplálékkal kötik össze a hajó megjelenését.

A videóban látható két férfi nagy erővel csobban a vízbe. A cápák tájékozódási képessége remek, míg a látásuk csapnivaló, így a hirtelen hanghatásra és a felfröccsenő vízre egyértelműen azt gondolja majd, hogy egy vergődő állat, aki igen könnyű célpont.

A cápatámadás elkerülése miatt itt is használtak egy túlélési technikát.

A csobbanás után néhány másodperccel azonnal meg is történik a baj: a csónakon maradó többi fiatal egy nagy, sötét árnyat vesz észre a víz alatt, ami alig 2-3 méterre van a vízben úszó társaiktól. Hangos kiáltással jelez a vízben lévő két embernek, akik természetesen azonnal pánikba esnek. Kevés ennél félelmetesebb érzés lehet: a cápák hihetetlenül gyorsan úsznak és fajtától függően akár már egy harapár után is magukkal húznak a mélybe, ahonnan már nincs esély megmenekülni, csak ha nagyon nagy szerencsénk van. Megint más cápák pedig többször csapnak le és egy harapás után körbe úszva ismét belénk marnak, ezzel zavarva össze az áldozatot.

A videót, a két férfi reakcióját és a történet végkifejletét ide kattintva nézheted meg: