promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Üldözni kezdte egy cápa, rájött, hogy nincs esélye megmenekülni, ekkor nagyon váratlan dolgot tett

Üldözni kezdte egy cápa, rájött, hogy nincs esélye megmenekülni, ekkor nagyon váratlan dolgot tett

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc

Egyetlen esélye volt, megpróbálta a lehetetlent.

Kevés annál rémisztőbb dolgot tudok elképzelni, mint hogy a vízben úszkálva szembe találjuk magunkat a világ egyik legfélelmetesebb ragadozójával: egy cápával. Bér sok statisztika szól arról, hogy arányaiban nagyon kevés a cápatámadás a világon, a legtöbb pedig ezekből elkerülhető lenne, mégis annyira ijesztő és félelmetes az egész, hogy az egész világ felkapja ezeket a történeteket.

Természetesen pszichológiai és evolúciós oka is van a félelemnek: alapvetően nem vízben élünk, így ott kiszolgáltatottabbnak érezzük magunkat, ráadásul folyamatosan van bennünk egy olyan nyomasztó érzés, hogy nem tudjuk mi van alattunk, ez okozza a diszkomfort érzetet és azt, hogy az agyunk sokkal inkább felnagyítja ezt a félelmet, hogy kitöltse az ismeretlen miatt érzett űrt.

Arra is van már tanács, hogy mit csináljunk, ha cápával találkozunk: több túlélési technika is van.

Ha a cápa támadóan közelít, akkor azt javasolják, hogy szakítsuk fel a kopoltyúját, vagy pedig nyomjuk ki a szemét. Egyik sem túl egyszerű feladat, mivel egy több száz kilós állatról beszélünk, egy olyan környezetben, ahol mint fentebb írtuk mi nem mozgunk otthonosan.

Amennyiben a cápa csak érdeklődve közelít, akkor részünkről sincs szükség agresszióra, mivel (mint minden állat) ő is kíváncsi és felesleges kockáztatni egy későbbi támadást. Ebben az esetben a cápa orrát határozottan már irányba fordítjuk, ekkor pedig ő arra fog tovább úszni. Mind a kettőhöz hihetetlenül nagy lélekjelenlét kell, de a hirtelen felszabaduló adrenalin miatt már többen beszámoltak arról, hogy sikeresen el tudták hárítani a támadást.

A menekülés nem opció.

Az igazából, hogy elúszunk a cápa elől, még akkor sem lenne opció, ha Milák Kristóf próbálná meg, mivel ezek a gyilkológépek elképesztő sebességgel tudnak úszni, így esélyünk sincs őket lehagyni. A lenti videóban ezzel próbálkozott egy férfi, de hamar belátta, hogy a terve kudarcra van ítélve, így szembefordult a cápával és sikeresen alkalmazta az orránál való elfordítást.

A legtöbb cápa nem merészkedik a partok közelébe, főleg nem ott, ahol sok a turista, de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a találkozást: a mély, nyílt tengeren kerüljük a fürdőzést (tehát hajóról se ugráljunk be), illetve viharos időben, szürkületkor, vagy miután beesteledett ne menjünk a vízbe. Szintén kerüljük a zavaros vizet, ahol nem látunk le magunk alá, ugyanis az ilyen helyeken jócskán meghatványozódik annak az esé

capa-menekules-tulelesi-technika-video